Karácsony

2022.12.21. 11:30

Ádvent(i koncert) a Hargitáról Csornán

A csornai önkormányzat meghívására, az erdélyi, szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet december 20-án a csornai Jézus Szíve templomban. A világhírű kórust a helyi önkormányzat látta vendégül, ádventi, anyaországi körútja során, amikor is a mintegy 150 fős együttes karácsonyi koncertkörútjába illesztette bele a csornai vendégszereplést.

Olvasó-tudósító

Szentegyháza a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95%-a székely-magyar. Nemcsak erről nevezetes azonban a város. Hírnevét immáron harmincegy éve a Haáz Sándor zenetanár által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia (becenevén a Fili) is tovább öregbíti.

A Gyermekfilharmónia rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagy városaiban, mostanra már több mint 1000 fellépést tartanak számon. Az 1990-es első anyaországi kiszállásuk óta évente kétszer, nyáron és télen külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra is utaznak.

Koncert

A Fili repertoárja rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Minden év decemberben gyertyafényes karácsonyi hangversenyeket tart a székelyruhás együttes.

A Gyermekfilharmónia elsődleges feladata a hagyományőrzés. Emellett olyan nem titkolt céljuk is van, hogy a muzsikaszó, az éneklés, népdalok erejét felhasználva közösséget próbáljanak teremteni. Ezzel természetesen mód nyílik arra, hogy egy kicsit a magyarságot, a magyar kultúrát is óvják a Hargita lábánál

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában