Bizakodó évzárás

2022.12.18. 15:00

150 éve a politikai és gazdasági megerősödésről szólt az év végi számadás

Hegedűs Péter

Forrás: Pixabay

150 éve: Számadás

1872. december 25-én a Győri Közlöny egyik munkatársa foglalta össze egy cikkben, hogy milyen jelentős események történtek Magyarországon ebben az esztendőben: „(…) Hazánk a lefolyt 1872-ik évben mind politikai, mind szellemi és anyagi tekintetben nagy élénkség és pezsgés színhelye volt. Számos a közművelődés előmozdítására, a szegénység nyomora és ínsége enyhítésére czélzó intézetek, társulatok alakultak, de még inkább meglőnek vetve gazdászati életünk életerős alapjai. Közlekedési eszközeink folytonos kiterjedésben vannak, hitel- és pénzvállalataink, egyéb gazdászati czélok elérésére alakult részvénytársulatok oly mennyiségben keletkeztek, hogy e század összes e tekintetbeni vállalataival felérnek. Szabadabb mozgás és politikai önállósági helyzetünk külföldi tőkéket édesget, melyek hasznos vállalatokba fektetve, termelési erőinket fokozzák, és kevesebb esélynek leszünk jövőre kitéve, iparunk emelkedő félben van, termelvényeinket mindinkább képesek leszünk átalakítva, értékesebb állapotban a külföld piaczaira állítani. (…) 

Az isteni gondviselés édes hazánkat a küszöbön álló 1873-ik évben óvja meg politikai vagy gazdászati krízisektől, melyek vihara a jóllétnek a megújult alkotmányos élet melege által fakasztott bimbait és virágait ismét megsemmisíthetné, és azok gyümölcseinek annyira óhajtott élvezetétől ismét messze eltaszítana; a kül- és belbéke jótékony elvei és előnyei áradjanak el e szép hazán, hogy talán lassabban, de biztosabban haladva elérhessünk azon fokra, a melyről hazánk nagy látnoka megemlékezett, midőn jóslói ihletettségében e nemzet gazdászati életrevalósága fölött örvendve kimondá: Magyarország lesz! 

Ha minden hazafi a neki jutott hatáskörben tevékenységét erejének teljes kifejtésével megkettőzteti, és oda működni igyekszik, hogy az annyira kívánatos egyetértés mind nagyobb elterjedést nyerjen, ha hazánk idegen ajkú lakosai iránt méltányossággal viseltetünk, és ahelyett, hogy merev szigorral járva el irányukban, azokat tőlünk elidegenitenénk, őszinte előzékenységgel rokonszenvüket irányunkban kinyerni igyekszünk, igy nyerend el nemzetünk politikai és anyagi tekintetekben azon tömörséget, mely mellett az előbb utóbb bekövetkezendő európai nagy nemzetiségek tömörülési processusában, a germán és szláv elem közé itt beékelt magyar nemzet a tűzpróbát bátran kiállandja, és azon borús felhők, melyek hazánk egén itt-ott feltünedeznek, csekély nehézséggel szétoszlattatván, a jövő állam alakzatok megállapodásánál számunkra is biztos helyre számithatandunk. Mit talán egy jövő nemzedék fog megélni, de melynek előkészítése a most élő nemzedéknek fő feladatát képezi, és amelyre tehetségeihez képest közreműködni minden hazafinak szent kötelessége!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában