A Bodáts-pedagógusdinasztia nyomában

2022.11.26. 18:29

Lelkesen kutatja családja múltját a nyugdíjas csornai zenepedagógus, Molnár Lászlóné

Szeretettel őrzi mindazokat az emlékeket, melyeket ősei reá hagyományoztak.

Cs. Kovács Attila

Ezek között vannak fényképek és szép számmal régi iratok is, melyek közül egyet-egyet a tanárnő szívesen oszt meg közösségi oldalakon. A közelmúltban például a kisalfold.hu is bemutatta farádi tanító ükapjának, Bodáts Pálnak levelezését Ostffy Pállal, Sopron vármegyei alispánnal, farádi birtokossal.

Intézte a birtok ügyeit

Megható volt az a hangnem, mellyel az alispán a falusi tanítóhoz szólt. A hozzá való bizodalmát jól jelzi, hogy a levelekben több alkalommal, illetve inkább rendszeresen kéri Bodáts Pált, hogy intézzen el különböző ügyeket farádi és szilsárkányi birtokaival kapcsolatban. Hol fakivágásról kért beszámolót és ahhoz adott instrukciókat Ostffy, hol épületfelújításhoz kért segítséget. Volt, hogy arra kérte a tanítót -a levelek tanúsága szerint-, hogy nézzen utána az alispán testvéröccsére bízott pénzek sorsának.

Bodáts Pál tehát az 1800-as évek közepén, végén Farádnak tanítója, jegyzője, kántora volt, illetve az Ostffy-birtokok ügyintézőjeként is tevékenykedett. Hat gyermeket nevelt fel feleségével, a leszármazottak közül többen is a pedagógus pályázat választották.

Fia is tanító lett

Például legidősebb fia, Bodáts Sándor is. Ő Kisfaludon lett tanító. Egy szintén Molnár Lászlóné által őrzött irat szerint dédapja nem gazdaságban, hanem igencsak szerény körülmények között élt családjával.

1880-ban ugyanis egy kérelmet írt az illetékes tanfelügyelőnek, leánya továbbtanulása ügyében.

Nagyságos Kir. tanácsos, s tanfelügyelő Úr!

Alul is megírt Bodács Sándor néptanító Kisfaludon, Sopronvármegyében Teljes alázattal bátorkodom jelen soraim által Nagyságos Úrhoz azon kérelmemet benyújtani, miszerint leányomat a magas kormány által Pozsonyban létező nőtanító képezdében - tanítónőnek kiképeztetni akarván, a leendő felvételhez szükséges okmányok idecsatolva, tellyes alázattal általam beküldetik ugyanis:

I. Keresztlevele, melyből kitűnik , hogy leányom a 14 dik. életévet máj. hó 1-jén betöltötte.

II. Szegénységi bizonyítvány alapján, melyből kitűnik, hogy minden tőlem telhető igyekezet mellett is képtelen volnék leányomat a saját költségemen az intézetben neveltetni, minek folytán is esedezve Nagyságos Úr előtt, hogy én mint 45 éves egyén, ki már 26 éve e pályán működöm, gyermekeim helyzetét pedig atyai szívemen hordva, csekély fizetésemből mint 6 gyermekes szegény tanító, alig tudom magamat fenntartani és a legszükségesebbekkel családomat ellátni, ne terheltessék magas befolyásánál fogva oda hatni, hogy amidőn is a jövő iskolai év kezdetén leányom az előírt tantárgyakból a vizsgát letehesse, az Intézet ingyenesei közé felvétetni kegyes lenne.

Mely legalázatosabb kérelmemet, midőn bátor vagyok benyújtani, maradtam

a Nagyságos Kir. tanácsos s tanfelügyelő Úrnak alázatos szolgája.

Kisfalud, május hó 5. 1880.

Bodács Sándor

tanító Kisfalud

Sopron megyében

Bodáts Sándor kisfaludi tanító kérelme a tanfelügyelőhöz.

Hat gyermekes pedagógus

Így szól tehát a levél a királyi főtanácsoshoz. Kiderül, hogy akkoriban egy pedagógus szegénységi bizonyítványt is kapott, azaz valóban sanyarúsorsban tudta csak tartani családját. Bodáts Sánor is hat gyermeket nevelt, akár csak édesapja, a farádi tanító, Pál.

Ősei további sorsáról Molnár Lászlóné hozzátette: a tanfelügyelőhöz írott levélben Bodáts Ilonáról, az ő nagymamájáról van szó, aki végül nem lett tanítónő. Férjhez ment és öt fiúgyermeket nevelt fel. A levél megírása után két esztendővel a kisfaludi tanító, Bodáts Sándor tüdővészben meghalt. Hogy özvegye hogyan boldogult a hat gyermekkel, arra nézve egyelőre nem találtak adatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában