Fennmaradó érték az utókornak

2022.11.10. 10:55

Könyvbe rendezték Enese történetét

Mesterházy József, Enese polgármestere közel harminc éve kutatja a község történetét. Támogatók segítségével adták ki nemrég az „Enese évszázadai” című helytörténeti kiadványt. Az elöljáró szerint a könyvből az utókor is megismerheti a település múltját és jelenét.

Ollári Gergely

A település polgármestere Mesterházy József 30 éve kutatja Enese helytörténetét. Most ezt 240 oldalas könyvben adták ki, amit hatszáz helyi lakos is megkapott.

Fotó: Csapó Balázs

Mesterházy József polgármester a község történetét dolgozta fel a frissen megjelent kiadványban a kezdetektől egészen napjainkig. 

– Pár évvel ezelőtt merült fel az ötlet, hogy helytörténeti kiadványt jelentessünk meg. Az eredeti elgondolás szerint kutató történészek írták volna meg a község történetét, de az élet másként hozta, végül én álltam neki a munkának – fejtette ki lapunknak a településvezető. 

A régi folyóiratok, dokumentumok, könyvek nagy része már megtalálható volt az interneten, és felhasználta az évek óta megjelenő Enesei Hírmondó című faluújság tartalmát is. A kiadvány régészeti lelőhelyek és kutatások leírásával kezdődik, összefoglalja a község történetét 1526-ig, és kitér a felvilágosodás évszázadára. Bemutatja Enesét az 1848–49. évi forradalom és szabadságharcban, az I., valamint a II. világháború idején, összefoglalja a szocializmus évtizedeit. 

– A könyv a jelen korral zárul, így a kiadvány idő­rend­ben eljut a falu születésétől egészen napjainkig. A kiadvány végén a falurészek bemutatása mellett a helyi nevezetességek, épületek, helyszínek ismertetése is helyet kapott. A könyv végén pedig azokról számolunk be, akik Enese jó hírét vitték a világban – tette hozzá a polgármester. 

Minden település életében fontos, hogy legyen egy olyan történeti olvasókönyv, ami a múltat és a jelent összegzi. Fotó: Csapó Balázs

Érdekességeket is tartalmaz a kiadvány. Ezek közé tartozik egy, a XV. században keletkezett végrendelet, melynek szövegéből kiderül, hogy a községben létezett egy kápolna az 1400-as évek végén. Ugyancsak érdekességként lehet említeni Enessey György történetét, aki a XVIII. században élt Enesén és a cigány nemzet eredetéről írt könyvet. Ezt reprint kiadásban 2002-ben újra megjelentették. Több könyvét is kiadták, részt vett az akkori vármegye közéletében, táblabíró volt. 

– A mintegy 240 oldalas helytörténeti kiadványt hatszáz példányban adtuk ki. A helyiek örömmel fogadták. Minden település életében fontos, hogy legyen egy olyan történeti olvasókönyve, ami a község múltját és jelenét tartalmazza. Ez a könyv is erősíti a helyi identitást, a településhez való kötődést – mondta el lapunknak az elöljáró. Hozzátette: – Aki érdeklődik a község múltja iránt, már bármikor le tudja venni polcáról a könyvet, és megismerheti a település múltját. Mindez az utókor számára is fontos, hiszen gyermekeink, unokáink is olvashatnak szeretett falujukról, Eneséről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában