Megtiszteltetés a jelölés

2022.11.30. 11:28

Az idei Prima Primissima Díj várományosai között a Sopronhoz ezer szállal kötődő ütőhangszeres

Horváth Kornél ütőhangszeres előadóművész is szerepel a Prima Primissima díj 2022-es jelöltjei között. A Kossuth-díjas művész azt mondja, már maga a jelölés is óriási megtiszteltetés a számára. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.

Bódvai Ildikó

Horváth Kornél öt évig volt a SopronDrum művészeti vezetője. A felvétel a barlangszínházi koncerten készült. Fotó: Szalay Károly

A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. A jelöltek hagyományosan a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői, az elismeréssel őket támogatják. 

A díjat Demján Sándor üzletember alapította húsz évvel ezelőtt, az OTP Bank pedig 2013 óta gondozza és finanszírozza. Az idei díjazottakkal összesen 580-ra nő az elismert kiválóságok száma, akik tevékenységét több mint 5 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány. 

Magyar zeneművészet kategóriában Keller András hegedűművész és Kovács Kati énekesnő mellett a Sopronhoz ezer szállal kötődő Horváth Kornél ütőhangszeres előadóművész is szerepel a jelöltek között. A Kossuth-díjas művészt egyedülálló játékstílusáért a világ legjobb ütőhangszeresei között tartják számon. 

– Rendkívül megtisztelő a jelölés, hiszen a húsz éve alapított díj az egyik legértékesebb azok közül, amiket a magyar művészvilág, tudományos és sportélet szereplői megkaphatnak. Megnéztem az eddig kitüntetettek névsorát és azt kell mondjam, óriási ez a lista! Úgy érzem, személyemen keresztül a magyar ütős, jazz és pop-rock műfaj is elismerést kapott – mondta Horváth Kornél, aki öt évig volt a SopronDrum művészeti vezetője. 

A zenei fesztiváltól függetlenül is „hazajár” Sopronba, hiszen itt nőtt fel, itt végezte az iskoláit. Édesapja, a sokak által ismert és tisztelt patikus, dr. Horváth Dénes Sopron díszpolgára volt, testvére, Mühl Nándorné Margitka pedig szintén ismert alakja a város közéletének. 

Horváth Kornél a ’70-es években egy egyéni kézi ütéstechnikát dolgozott ki, amelyet sikeresen ötvözött a már hagyományos technikákkal. A Trió Stendhallal lett országosan közismert zenész, azóta a magyar zenei élet kiválóságai mellett világklasszis jazzművészekkel koncertezik rendszeresen. Fellépett több mint 20 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, Indiában, Észak-Afrikában és Kínában. Hazai, európai és amerikai főiskolákon és egyetemeken tart bemutatókat. 2016-ban a brit Rhythm magazin a világ legjobb ütőhangszeresének választotta. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában