Széchenyi-egyetem

2022.11.15. 13:07

Apáczai-napok - Megnyílt a Barsi Ernő állandó kiállítás Győrben

Nemzetközi szinten is népszerű a Széchenyi-egyetem Apáczai-napok konferenciája.

Széchenyi-egyetem

Fotó: Májer Csaba József

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében tartotta meg idei tudományos konferenciáját a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara. A 26. Apáczai-napokon többek között a neveléstudomány, a nyelvtudomány és kommunikáció, a humánerőforrás-fejlesztés, illetve a természettudomány területéről hallhattak előadást az érdeklődők, és megnyílt a dr. Barsi Ernő emléke előtt adózó állandó kiállítás is.

A XXVI. Apáczai-napok Tudományos Konferencián dr. Csizmadia Zoltán tudományos dékánhelyettes, a szervezőbizottság elnökeként köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, nagy öröm a kar számára, hogy az idei tanácskozásra rekordszámú jelentkező regisztrált a plenáris ülésre. Kifejtette: három tudományterületről 13 szakterületen, 17 szekcióban összesen 135 előadást hallgathat meg a közel 150 érdeklődő.

Dr. Csizmadia Zoltán tudományos dékánhelyettes a szervezőbizottság elnökeként köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Májer Csaba József

A konferenciát dr. Pongrácz Attila dékán nyitotta meg a kar névadóját idézve: „(…) aki jó kalauzokat választ, az nem egykönnyen térhet le a helyes útról, csak állhatatos elhatározással kövesse őket”.  Kifejtette, hogy Apáczai Csere János a 17. században még a digitalizáció eszközei nélkül, mégis innovatívan és korát meghaladó módon közelített a tudományokhoz, hozzájárulva a társadalom fejlődéséhez. Hozzátette, hogy a kar a mostani konferencia referátumaival kíván hozzájárulni a tudás alapú társadalom megteremtéséhez, az új irányok kijelöléséhez és a magyar nevelés-, humán- és társadalomtudomány fejlesztéséhez. Hangsúlyozta még, hogy az eseményre az országhatárokon túlról is szép számmal érkeztek, így elmondható, hogy a magyarság szempontjából a  rendezvénynek globális kisugárzása és nemzetközi hatása is van.

A XXVI. Apáczai-napok Tudományos Konferencia a plenáris előadásokkal folytatódott, melyek témái és előadói – kapcsolódva az idei tematikához – elsősorban a nevelés- és társadalomtudományok különböző területein mutattak új irányokat.

Elsőként Csehné dr. habil. Papp Imola egyetemi docens (ELTE Pedagógiai és Pszichológia Kar Felnőttképzési-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet) értekezését hallgathatták meg a résztvevők. A Regionális tagozódás a humánerőforrás-fejlesztésben című előadás Magyarország munkaerő- áramlását elemezte az elmúlt száz év történelmi és gazdasági folyamatai tükrében. Fotó: Májer Csaba József
Kövecsesné dr. Gősi Viktória egyetemi docens előadásában a digitális kor okozta kihívásokra adott új módszertani megoldásokról beszélt a tanítás-tanulás területén. Fotó: Májer Csaba József
A plenáris ülés harmadik előadásában dr. Pápai Lajos emeritus győri püspök Prohászka Ottokár életét mutatta be, oktatási, akadémiai és írói tevékenységén keresztül. A napba öltözött ember című előadásában igyekezett olyan életeseményeket feleleveníteni, mely korának politikai viszontagságai tükrében, a mai kor emberének is példaértékű lehet. Fotó: Májer Csaba József

„A szeretet sugározzon mindenüvé” – megnyílt a dr. Barsi Ernő állandó kiállítás 

A plenáris ülés zárásaként dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi docens, a Barsi Ernő Szakkollégium társelnöke nyitotta meg a dr. Barsi Ernő hagyatékát és emlékét megőrizni hivatott állandó kiállítást. Beszédében hangsúlyozta, hogy egykori oktatójának oly gazdag és csodálatos volt az életútja, hogy kulcsszavakba foglalva is nehéz összegezni. Kifejtette: „dr. Barsi Ernő a főiskolai oktatói tevékenysége mellett néprajz- és népzenekutatással, hegedűművészettel, teológiával, kórusvezetéssel és értékmegőrzéssel foglalkozott, mindemelett pedig a legnemesebb értelemben nagybetűs tanító, családapa és férj is volt”.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi docens, a Barsi Ernő Szakkollégium társelnöke nyitotta meg a dr. Barsi Ernő állandó kiállítást. Fotó: Májer Csaba József


Hozzátette, hatalmas szellemi hagyatékát jól mutatja a róla elnevezett számos kórus, szakkollégium, emlékérem, népdalkör és oktatási intézmény is. A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár 2017-ben dr. Barsi Ernő munkásságát felvette a megyerikumok közé, Győrben pedig utcát neveztek el róla. Az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar, ahol több mint 50 évig tanított, díszterme névadójaként is őrzi emlékét.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna végül megköszönte a segítséget a kiállítás létrejöttében közreműködőknek, és külön köszöntötte ifj. Barsi Ernőt, aki édesapja hagyatékát felajánlotta az intézménynek. A megnyitó lezárásaként közös népdal csendült fel a teremben.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna és ifj. Barsi Ernő a kiállítás tárgyai között. Fotó: Májer Csaba József
Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A plenáris ülés a XXVI. Apáczai-napok Tudományos Konferencia a karon dolgozó képzőművész oktatók alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitójával folytatódott. Majd a szekcióülések következtek, és az összegző lezárással ért véget a tudományos értekezlet.

A plenáris ülés a karon dolgozó képzőművész oktatók kiállításmegnyitójával zárult. Fotó: Májer Csaba József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában