Rangos verseny

2022.11.05. 15:54

A költő emlékére - Radnóti Miklós vers- és prózamondó verseny Győrben - fotók

Négy év kihagyás után idén ismét megrendezik a Radnóti Biennálét és a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És Prózamondó Versenyt, aminek ezúttal a Győri Nemzeti Színház ad otthont.

kisalfold.hu

A rangos verseny a mártírhalált halt költő munkásságára emlékezik 1944 novemberében történt kivégzésének évfordulója idején.

A programok központi eleme a versmondó verseny, amelyre idén Nyíregyházától a vajdasági Bácsfeketehegyig különféle településekről harminchat versenyző érkezett Győrbe. A résztvevők Radnóti művei mellett a klasszikus magyar költészetből és kortárs költőktől is tolmácsolnak verseket szombaton és vasárnap, három fordulóban.

Az ifjúsági versmondók, a 16-21 évesek a Radnóti-diplomáért, a felnőttek a Radnóti-díjért indultak, de kiosztják a versmondókat felkészítő tanároknak, irodalmat népszerűsítő személyeknek járó Radnóti-díjat is vasárnap.

A zsűriben a Magyar Versmondók Egyesülete négy Radnóti-díjas művésze foglal helyet: Lutter Imre előadóművész, költő, a zsűri elnöke, Pataki András rendező, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Tóth Zsóka előadóművész, közművelődési szakember és Wiegmann Alfréd rendező.

A rendezvényre a Kárpát-medencei és az országos vers- és prózamondó versenyek győztesei kaptak meghívást. 

A Győri Nemzeti Színházban zajló programok szombat délelőtt 10 órakor kezdődtek. Szombat délután megemlékezést és koszorúzást tartottak az egyesület Melocco Miklós Radnóti-szobránál Abdán, ahol a költőt társaival együtt kivégezték a nyilasok.

Szombat este a Komédiás Étteremben kötetlen versbeszélgetések várják az érdeklődőket. Vasárnap délután pedig Devecsery László, Lovass Adél és Lutter Imre asszociációs verseinek új gyűjteménye, a Triangulum bemutatója lesz. Az új kötet december elején kerül a könyvesboltokban.

A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság 1971-ben alapította a Radnóti-díjat, amelyet költőknek, illetve versmondóknak, valamint versmondókat felkészítő tanároknak, irodalomnépszerűsítő személyeknek ítélnek oda a Magyar Versmondók Egyesületével együtt. A díj célkitűzései között a költő emlékének ápolásán túl a kortárs magyar költészet támogatása, népszerűsítése, valamint az irodalmi alkotók munkájának segítése áll.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában