A múlt kutatása

2022.10.25. 17:09

Több ezer múltidéző digitális kép Jánossomorján

A jánossomorjai Veres Dávid digitalizált képeslapokon, fényképeken mutatja be a múltunkat. Két évtizede foglalkoztatja komolyabban a helytörténet: kezdve a kiadványokkal, folytatva a kutatómunkákkal, idősekkel való beszélgetésekkel, s a „Valaha volt Jánossomor- ja” közösségi oldal vezetésével. – Ami már lassan tízéves – teszi hozzá büszkén Dávid.

Kustor Réka

Veres Dávid vezeti a Valaha volt Jánossomorja közösségi oldalt. Fotó: Kustor Réka

– Több mint 3700 követője van az oldalnak, és közel 3000 fotó került már be a gyűjteménybe – mondta el lapunknak Veres Dávid, a „Valaha volt Jánossomorja” közösségi oldal vezetője. Az oldalt kedvteleséből indította, a kezdeményezés pedig támogatókra talált. Dávid újabb és újabb lendületet kap, hisz a mai napig érkeznek fotók helyiektől, elszármazottaktól, Jánossomorjához kötődőktől. 

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat egyik előadója volt a helyi könyvtárban. Képeslapokon idézte fel a város múltját. 

– Pusztasomorjához, Mosonszentjánoshoz és Mosonszentpéterhez kötődő régi képeslapok szerepeltek az eseményen, valamint az egyesülés után Jánossomorjáról. Volt olyan, ami egy benzinkutat jelölt a mostani Vadász helyén a főúton, ezzel például korábban én sem találkoztam, írásos említést sem találtam róla. A régi felvételeken azt láthatjuk, ami nincs már, mutatják a változást, fejlődést. Épületek tűntek el, változtak meg vagy épült új helyettük. Próbáltam bevonni az érdeklődőket, együtt ötleteltünk a képek láttán – emelte ki Dávid, aki egyébként 24 éve gyűjt söralátéteket, hogy még egy hobbijára kitérjünk. 

Szerepet vállal a „Jánossomorjai Füzetek” helytörténeti kiadvány készítésében is, leginkább a történelmi visszatekintésekkel foglalkozik benne. Nemrég megjelent a 16. szám, amiben van térképmelléklet, színes illusztráció került bele a mosonszentjánosi kódexből. Felelevenítik benne például a helyi nyugdíjasklub elmúlt 30 évét, van egy kis kitekintés a várbalogi iskola történetére, szó esik a kulturális örökségeinkről, helyi nyelvjárásról. A kiadvány elérhető többek között a könyvtárban és a művelődési házban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában