Kultúra

2022.10.21. 20:51

Összefogtak a győri művészek - Fotókon a Peer Gynt jelmezes próbája

A Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Vaskakas Bábszínház és a Győri Filharmonikus Zenekar december 31-ig a megszokott módon és helyen várja a közönséget. Január 1-jétől azonban változtatásokra lesz szükség, hogy csökkenteni tudják a működési költségeket. Az intézményvezetők közösen szervezik át a próbákat és az előadásokat az évad második felére. – A legfontosabb, hogy a közönség maradéktalanul megkapja azt az élmény, amiért szeret színházba járni – mondja Bakos-Kiss Gábor győri színház- igazgató a Kisalföld legújabb podcastjában.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

– Komoly szövetséget kötöttünk a bérleteseinkkel, színes, izgalmas és műfajában is szerteágazó évadot hirdettünk. Azonban praktikus és racionális döntéseket kell meghoznunk. A Mindenkinek mindene – Apor Vilmos életrajzi drámáját a Vaskakas Bábszínházban mutatjuk be a nyári káptalandombi és gyulai premierek után – fejtette ki lapunknak a Bakos-Kiss Gábor. – Egymás kapacitásait és lehetőségeit figyelembe véve próbálunk közösen megoldást találni a többi művészeti intézmény vezetőjével – emelte ki a színidirektor. – A Rigoletto helyett egy grandiózus koncerttel készülünk, amit a Richter János Terembe szervezünk. Olyan opera-operett gálával készülünk, amely a Rigoletto keresztmetszetét mutatja meg – tette hozzá. 

– Szinte 2024 év végéig megvolt a pontos programunk, azonban reagálnunk kell a változásokra – hangsúlyozta Velekei László, a Győri Balett igazgatója. – Idén rekordmennyiségű, negyvennyolc előadásunk lesz. Kijátsszuk a színház nagyszínpadán a Peer Gynt-előadásokat és a gyermekdarabokat is. A kamaraprogramban bemutatjuk az Antigonét, az Egy lépéssel közelebb estünket és a Ne bánts!-ot is a Kisfaludy Teremben. Valamint két bérleten kívüli előadásunk is lesz, az Anna Karenina és a GisL. A működésünket erősen racionalizáltuk. December 31-ig nem fog észrevenni a közönség semmilyen változást. Januártól nem tudjuk lekövetni az energiaszektor változásait, és egy kicsit vissza kell lépnünk.

Az Árpád úti stúdiónak magas a rezsiköltsége, így ott nem tud dolgozni az együttes.

– Bakos-Kiss Gábor felajánlotta, hogy a színház zárvatartása alatt temperált hőmérséklet mellett próbálhatunk a régi balett-teremben. Ez fontos mentőöv nekünk, azonban 15 és 18 fok munka közben nem egészséges egy táncosnak – mondta Velekei László, aki jól emlékszik a 25 évvel ezelőtti kezdetekre, amikor a színház maximális üzemhőmérsékleten működött, mégis kapkodták mamuszban a lábaikat a táncosok, olyan hideg volt a próbateremben. – Fáj, hogy Győrtől egy időre búcsúznunk kell, de addig is tizenhat vendégfelkérésnek teszünk eleget. Márciustól visszatérünk, és bízunk benne, hogy ismét a megszokott módon találkozhatunk a közönséggel – emelte ki Velekei László.

A Magyar Táncművészeti Egyetem és a Széchenyi István Egyetem táncóráit is érinti a változás. A győri Gárdonyi-iskola tornatermébe balettszőnyeget és balettrudakat tettek ki, a hallgatóknak így biztosítottak a gyakorlati óráik.

– A Richter Terem egy befogadó hely. A hangversenyeken túl a szalagavatókat, stand-up esteket, céges rendezvényeket, színházi előadásokat, gyermek- és bábszínházi előadásokat, beszélgetőesteket is tartanak. Ebbe a sorba remekül beilleszkedik a színháznak az a kérése, hogy a Rigoletto helyett opera- és operettgálát rendezzenek nálunk. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések még folynak, mindettől függetlenül a Győri Filharmonikus Zenekar a megszokott módon működik – fogalmazott Fűke Géza, a Győri Fil- harmonikus Zenekar igazgatója.

– A Vaskakas Bábszínház nagyszínpada fogadja be majd a Győri Nemzeti Színház egyik darabját. A saját előadásainkat tömbösítettük, januárban és februárban a kamaratermünkben a bérleteseket – mint a Pom Pom meséi – adjuk elő másik két mese mellett. A nagytermi produkció- kat pedig márciustól mutatjuk be – mondta el lapunknak Kocsi Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában