Kultúra

2022.10.04. 17:29

Két évtizede fest a győri fogorvos, októberben kiállítása is nyílik

Bettenhäuser Katrin 1961-ben született az akkor az NDK-hoz tartozó Lipcsében. Már 35 éve fogorvos a 28 éve Győrben élő művész, aki évtizedek óta fest a szabadidejében. Októberben kiállítása nyílik.

Gyurina Zsolt

Fotó: Rákóczy Ádám

- Már 37 éve fogorvosként dolgozom és egészen kicsi gyermekkorom óta él bennem a vizuális kifejezés vágya. Korai felnőttkorban határoztam el, hogy tudatosan fejlesztem magam, hogy annyi tudásra és gyakorlatra tegyek szert, hogy nyugdíjas koromban önállóan tudjak jó képeket létrehozni. Több mint 20 éve rátaláltam a Barabás László által vezetett festőkörre - osztotta meg velünk Bettenhäuser Katrin.

A festészet magányos műfaj

Úgy fogalmaz: a festészet egy eléggé magányos műfaj, ahol megpróbáljuk kifejezésre juttatni, azt, amit nem mondhatunk mindenkinek, de lefesthetjük, hogy lássák minél többen. Csak kitartó munkával lehet sikereket elérni, mivel egy kép nemcsak úgy kifolyik az ecsetből. Az alkotás során hullámzik az öröm és a bánat. Egy érett kép létrehozása küzdelmekkel jár. Ezen harcok megvívása segít számára a mindennapi élet nehézségeinek feldolgozásában és ez teljes feltöltődéshez vezet. Amikor kitalálja a következő alkotást, anyagot gyűjt, szerkeszt, tervez és a végén színekkel kifejezésre juttatja, ez neki a teljes kikapcsolódás. 

Fotó: Rákóczy Ádám
 

Vidám színekkel

Kiemelte: eleinte a legtöbb festő inkább a természetes formák megörökítésére törekszik. Fontos stációja ez a tanulási folyamatnak. Az évek alatt sikerült egy saját kifejezési módot találnia. Vidám színekkel felszabadultan próbálja a külvilág felé sugallni érzéseit. - Ahogy nézek, perceptálok, ingereket szívok be a környezetemből, mind ahhoz vezet, hogy egyre lazábban tudom átadni érzéseimet, meglátásaimat a néző számára - emelte ki.

Égető szükség van a pozitivitásra

Minden évben 2015 óta, egészen a koronavírus járványig megrendezte a Barabás Festőkör kiállításait. Azóta sok érett képet sikerült létrehoznia, amiket most egy önálló kiállítás keretein belül a nézők elé szeretne tárni. Idén 1-1 képét beválasztották a Győri Őszi tárlatra és a Moson-megyei Tárlatra is.

- Az utóbbi két és fél évben sokat kísérleteztem, elrugaszkodtam egy kicsit az eddigi stílusomtól és úgy érzem, hogy egy saját stílust találtam meg. Számomra fontos megörökíteni szép pillanatokat, életérzéseket és azt vallom, a mai világban égető szükség van a pozitivitásra, mint bármikor. Az utóbbi időben kifejlesztettem egy egyedi montázstechnikát, amivel még hatékonyabban tudom ezt megvalósítani. Még mindig aktívan dolgozom, mint fogorvos és a festészetnek, csak fennmaradó szabad időmben hódolhatok - fejezte be a művésznő. Kiállítását a Richter-teremben (Aradi vértanúk útja 16.) lehet megtekinteni október 17-től november 4-ig hétköznap 10 és 17 óra között, illetve az előadások alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában