A leghűségesebb városból az álomgyárba

2022.10.07. 15:53

Ismerjék meg a Sopronból indult Oscar-díjas Hollywood-i művészt! - videó, fotók

Kevéssé ismert, hogy Sopron számos híres szülötte között még egy Oscar-díjas operatőr is van: John Alton, azaz Altmann Jakab János, aki 1901 októberének elején látta meg a napvilágot egy, a Várkerületen lévő házban. Az Egy amerikai Párizsban című műért vehette át a filmvilág legrangosabb elismerését. Születésének évfordulóján a Magyar Hollywood Tanács megemlékezésén a magyarok filmművészetre gyakorolt jelentős hatása is szóba került.

Tama István

Leslie Caron színésznő és John Alton az Egy amerikai Párizsban című film forgatásán, amiért később az operatőr Oscar-díjat kapott. Fotó: ascmag.com

  • Még a helytörténészeknek és a gyakorlott helyi kvízjátékosoknak is fogós kérdés: ki az a Sopronban született filmes operatőr, akinek korszakteremtő munkásságát Oscar-díjjal is elismerték?
  • Erre a válasz John Alton, azaz Altmann Jakab János, aki 1901-ben látta meg városunkban a napvilágot.
  • A soproni születésű, Oscar-díjas operatőr munkásságáról emlékeztek meg.

Születésének 121. évfordulóján a Magyar Hollywood Tanács szervezett megemlékezést a Lenck-villában, hogy munkássága ne merüljön a feledés homályába. Apropó, homály: az eseményen megtudhattuk, hogy John Alton filmes művészete leginkább a fény és az árnyék, a köd és a füst egyedülálló bemutatásában teljesedett ki. A „film noir” stílusirányzat egyik alapítója volt, amely a társadalmi elégedetlenség talaján állva, éles határvonalakat húzva fogalmazta meg a jó és a rossz, a fekete és a fehér szembenállását.

Legendás állomások

Csiszár Szabolcs alpolgármester és Tóth Imre múzeumigazgató köszöntője után a rendezvényen Pluzsik Tamás beszélt arról, hogy az operatőr vélhetően a régi piactérrel szembeni házak egyikében jött világra, innen Nagyváradra költöztek, de 18 évesen már elhagyta az országot, az Egyesült Államokban élő nagybátyjához utazott. Az előadó érintette a művész életútjának legendás állomásait is, például amikor beengedték forgatni az isztambuli szultáni palotába, vagy hogy ő készíthette Argentínában az első hangosfilmet. Később kiderült, hogy nemcsak ez a feladat talált ott rá, hanem a szerelem is: feleségül vette a dél-amerikai ország szépségkirálynőjét. Akit történetesen Kiss Rozáliának hívtak...

Bokor Balázs és a Magyar Hollywood Tanács tagjai sokat tesznek azért, hogy a hazánkhoz köthető filmművészek emléke fennmaradjon. Fotó: Máthé Daniella

Élete során 103 filmet készített

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke vetített képes előadásában elmondta, hogy a magyar származású művészek rendkívül komoly nyomot hagytak Hollywood és a világ filmművészetében, hiszen a híres sétányon csillagot kapott 33 alkotó mellett összesen 58 hazánkhoz köthető Oscar-díjasról tudunk, valamint a hatszázat közelíti azon honfitársainknak a száma, akik letették névjegyüket az álomgyárban. John Alton az 1951-ben bemutatott Egy amerikai Párizsban című mű operatőri munkájáért, különösen a balettjelenet felvételéért vehette át a filmvilág máig legjelentősebb díjának számító Oscar-szobrocskát. Élete során 103 filmet készített, vagy ahogy Bokor Balázs fogalmazott: több mint száz vásznat festett be.

John Alton operatőr 121 évvel ezelőtt Altmann Jakab János néven született Sopronban, 18 évesen vándorolt ki Amerikába.

Fények és árnyak mestere

Gyakran inspirálódott a legnagyobb, klasszikus festők műveiből, a minőségi munka elkötelezettjeként egy-egy forgatásra felkészüléskor európai képtárakat is felkeresett. Érdemes a legnépszerűbb videómegosztón városunk szülöttének nevét beírni a keresőbe, és megnézni egy összeállítást legjellemzőbb filmkockáiból: a fények és árnyak mesterének képei még több évtized után is időtállónak bizonyulnak.

Leslie Caron színésznő és John Alton az Egy amerikai Párizsban című film forgatásán, amiért később az operatőr Oscar-díjat kapott. Fotó: ascmag.com
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában