Hagyomány

2022.10.06. 14:14

Emlékezetes évet zár a Csipkeház Hegykőn

Töretlen népszerűségnek örvend a látogatók körében a Hegykői Csipkeház, a Szigethy Istvánnénak emléket állító és többszáz höveji csipkéjét bemutató kiállítás.

kisalfold.hu

Október elsejétől már nincs folyamatosan nyitva a Hegykői Csipkeház, de csoportokat az őszi-téli szezonban is fogad az előzetes bejelentkezés alapján. A nyár sok emlékezetes pillanatot hozott a rendhagyó múzeum közösségének. A legnagyobb változás, hogy egy felújított és berendezett pajtával bővült a magánmúzeum, amit bárki ingyenesen megtekinthetett és megismerhette a régi paraszti élet eszközeit. A Csipkeház mögötti fűszer- és gyógynövénykert minden évszakban tartogatott meglepetéseket és csodálnivalót. Szerepelt a gyűjtemény a Nők Lapjában, ott voltak Bözsi néni csipkéi a soproni Lenck-villában az örökségvédelmi napokon, otthont adott a bájos épület esküvőnek, és több mint ezer, a csipkecsodákra rácsodálkozó látogatót tudott színvonalas bemutatóival meglepni.

Október elsejétől már nincs folyamatosan nyitva a Hegykői Csipkeház

Cseh Zoltánné, a Csipkeház megálmodója és fenntartója fáradhatatlanul őrzi édesanyja, Szigethy Istvánné gyönyörű csipkecsodáit és gyűjtögeti a régi vidéki élet eszközeit. A pajtába belépve az ember visszaröppen az időben: a sarokban a gazdag földről álmodik a borona, mellette a kukoricaszár várja a szecskagép éles késeit, száradnak a gyógynövények, nehéz, bódító illattal töltve meg a pajta falait. Ott van a dió, a százéves diótörő, a bab és a kötény - mintha a gazdaasszony csak éppen kiszaladt volna.

A vendégkönyvbe számtalan bejegyzést írtak, amik kivétel nélkül az elégedett vendégek sorai. Mindez öröm és visszaigazolás a Csipkeházért dolgozóknak, akik máris várják május elsejét, egy  új szezont, az újabb látogatókat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában