Ébredések

2022.09.27. 18:19

Tapintható tárlat Sopronban - fotók

Ébredések címmel nyílt meg a Kézzelfogható Alapítvány tapintható tárlata a Soproni TIT várkerületi épületében (Lenck-átjáró). A kiállítást Sebők Erzsébet, az alapítvány elnöke nyitotta meg, köszöntőt Bors Dániel, a Lions Club Sopron titkára mondott.

Bódvai Ildikó

– Mint a Kézzelfogható Alapítvány látássérült és egyben egyetlen soproni munkatársának, régi vágyam volt, hogy Sopronba is elhozhassuk ezt a különleges kiállítást, amit tárlatvezetőként magam is jól ismerek – mondta Tóth Vivien. A kiállítás lényege, hogy ép és sérült képző- és iparművészek alkotásait a látogatók bekötött szemmel „tekinthetik meg”, ebben pedig képzett látássérült tárlatvezetők segítik őket. 

– Tárlatunk kettős célt szolgál. Egyrészt a látássérült fiatalok számára munkalehetőséget ad, másrészt a látogatóknak egy olyan rendhagyó tapasztalatot kínál, ami az együtt gondolkodás, a megismerés élményén keresztül hozza közelebb őket kísérőikhez. A bejárás húsz percében kialakult bizalom meg­élésével mindkét fél gazdagodhat – tette hozzá Vivien. 

A budapesti székhelyű Kézzelfogható Alapítvány célja, hogy látássérült fiatalokat segítsen a társadalmi beilleszkedésben azáltal, hogy értelmes, értékteremtő munkát biztosít számukra. Többek között ezt a célt is szolgálja, hogy az ország különböző helyszínein lehetőség nyílik tapintással, a vizualitás kizárásával megismerni művészeti alkotásokat. A tárlat soproni megszervezését és a messziről érkező tárlatvezetők ellátását több más támogatóval együtt a Lions klub két soproni csoportjának anyagi segítsége tette lehetővé. A Soproni Képzőművészeti Társaság kezdeményezését is ki kell emelni, az ő festményeik megtekinthetők és megvásárolhatók a rendezvény ideje alatt, a befolyt összeggel pedig az alapítvány céljait támogatják.

A kiállítás előzetes egyeztetést követően szeptember 30-ig, péntekig látogatható látássérült tárlatvezetővel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában