Ébredések

2022.09.23. 20:55

Tapintható kiállítás nyílt Sopronban - fotók

A Kézzelfogható Alapítvány Ébredések című tapintható, integrált kiállítása fedett szemmel, látássérült tárlatvezetők közreműködésével érzékelhető Sopronban, a Soproni TIT épületében.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

A tárlaton képzőművészek, iparművészek és különböző fogyatékossággal élő alkotók művei tapinthatók és láthatók. Aki ellátogat a programra, megtudhatja mitől akadálymentes látássérültek számára a kiállítótér. A kiállítást látássérült tárlatvezetővel lehet "megtekinteni".

A kiállítást Bors Dániel, a Lions Club Sopron titkára, valamint Sebők Erzsébet, az alapítvány elnöke nyitotta meg.

- Mint a  Kézzelfogható Alapítvány látássérült és egyben egyetlen soproni munkatársa, régi vágyam volt, hogy Sopronba is elhozhassuk ezt a különleges kiállítást, amit tárlatvezetőként magam is jól ismerek - mondta Tóth Vivien. A kiállítás lényege, hogy ép és sérült képző- és iparművészek alkotásait a látogatók bekötött szemmel "tekinthetik meg", ebben pedig képzett látássérült tárlatvezetők segítik őket.

- Tárlatunk kettős célt szolgál. Egyrészt a látássérült fiatalok számára munkalehetőséget biztosít, másrészt, a látogatóknak egy olyan rendhagyó tapasztalást kínál, ami az együttgondolkodás, a vakos megismerés élményén keresztül hozza közelebb őket a fogyatékossággal élő kísérőikhez. A bejárás húsz percében kialakult bizalmi viszony megélésében mindkét fél gazdagodhat - tette hozzá Vivien.

A budapesti székhelyű Kézzelfogható Alapítvány célja, hogy látássérült fiatalokat segítsen a társadalmi beilleszkedésben azáltal, hogy értelmes, értékteremtő munkát biztosít számukra. Többek között ezt a célt is szolgálja, hogy az ország különböző helyszínein lehetőség nyílik tapintással, a vizualitás kizárásával megismerni művészeti alkotásokat. A tárlat soproni megszervezését és a messziről érkező tárlatvezetők ellátását több más támogatóval együtt a Lions Club két soproni csoportjának anyagai segítsége tette lehetővé. A Soproni Képzőművészeti Társaság kezdeményezését is ki kell emelni, az ő festményeik megtekinthetők és megvásárolhatók a rendezvény ideje alatt, a befolyt összeggel pedig az alapítvány céljait támogatják.

A kiállítás előzetes egyeztetést követően szeptember 30-ig, péntekig látogatható látássérült tárlatvezetővel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában