Újabb nagyszínpadi premier

2022.09.29. 16:52

Bemutatják A képzelt beteg vígjátékot a győri színházban, mi is ott voltunk a főpróbán - XXL-galéria

Moliére méltán híres komédiája A képzelt beteg, amiben parádésan karikatúrázza öncsalásainkat, péntek este debütál a Győri Nemzeti színház nagyszínpadán, Zakariás Zalán rendezésében.

Simon Roberta

Fotó: Huszár Gabor

  • Molière életének talán legismertebb momentuma az az utolsó pillanat, amikor A képzelt beteg előadása közben (a főszereplőt alakítva) a színpadon összeesett, majd néhány órával később otthonában meghalt. Zakariás Zalán rendező a darabbal az író születésének 400. évfordulója előtt szeretne tisztelegni.
  • A vígjáték modern köntösben kifiguráz és nevettet, miközben a családfő, Argan problémái saját, kusza mindennapjaink része. Az előadás élesen kontúrozott helyzetkomikumokból építkezik, minden derű mögött a keserédes vidám valóság áll. 

Moliére reinkarnációja

- A szöveg csak egy eszköz egy darab létrehozásához. Akár egy telefonkönyvből is lehet jó előadást csinálni, ha van hozzá jó gondolat. Nem hiszek a szövegcentrikus színházban.  Napjaink technikáját és gondolatmenetét követve, nem akartunk teljes mértékben korhű előadást csinálni. A beékelt közjátékokkal, és az író öt fontosabb darabjából beemelt szövegrészlettel szeretnénk tisztelegni előtte.

Az előadás végén megjelenik a főszereplő Moliére reinkarnációja a színpadon, a halhatatlanságát jelképezve. Ma is aktuális az a problematika, amit 400 évvel ezelőtt felvetett: hogy mennyire kell hinni az orvostudományban és mennyire befolyásolja a gondolatmenetünket az, amit ők mondanak. Érzékeny a világunk a világjárvány után, megosztja az embereket az orvostudományba vetett hit - véli Zakariás Zalán.

Mindentől félve élünk

Emellett számos témát felvet az előadás többek között: generációs problémák áthidalása, megcsalt férj, megcsaló feleség története, reménytelen szerelmesek helyzete. - Azt szeretem, ha egy előadás kérdéseket vet fel, és nem válaszokat ad. Ha dilemmát teremt két álláspont között. Hogy kinek van igaza, azt a nézőnek kell eldöntenie - mondja a rendező.

- Mindentől félve úgy éljük az életünket, hogy bezárkózunk egy steril szobába. Ezt próbálja megjeleníteni a díszlet is, ami egy kórteremre is hasonlít. A bordák, amik körbe ölelik a teret az emberi testet is jelképezik. A főszereplő egy képernyőn keresztül szemléli a világot, onnan kap információt, ez is utalás a mai kütyüfüggőségre - mutat rá a díszlet részleteire. -Mindez modern köntösben úgy jelenik meg, hogy végig Moliére szövegének fő mondanivalójára épül. A mai értékrendre húzzuk rá a több száz éves szövegre - fűzte hozzá.

Segítség a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak

A főszereplő, az Argant alakító Csankó Zoltán, akivel először dolgozik együtt Zakariás Zalán. - Könnyen és gyorsan megértettük egymást, intellektuálisan gondolkodó színészt ismertem meg benne, aki mindennek utánanéz. Közös bennünk, hogy mindkettőnk gyermeki énje nagy derűvel tud örülni a játéknak. Remek próbaidőszakon vagyunk túl, élmény volt együtt játszani. A játék öröme éltet minket színházcsináló embereket - fogalmazott a rendező.

A képzelt beteg című előadás sok minden más mellett azért is különleges, mert a darab arculatát adó kép Malasits Zsolt képzőművész műve. A festmény a premier napjától az utolsó bérletes előadás végéig nemcsak megtekinthető a csillárszinten, de licitálni is lehet rá, a befolyt összeget a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak ajánlják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában