Kiállítás

2022.09.27. 19:21

Az ország egyetlen zárdamúzeuma Szilban

Az ország egyetlen zárdamúzeuma a szili – informatív kiadvány jelent meg az intézményről.

kisalfold.hu

Az Ars Sacra Fesztivál keretében bemutatták a minap a Szili Zárdamúzeumról szóló, a Tájak-Korom-Múzeumok sorozatba illeszkedő kötetet. 

Németh Péter polgármester nevében Horváth Barbara köszöntötte a vendégeket, aki felidézte a zárdamúzeum múltját, s kiemelte a közösségi összefogás eredményeképp létrejött intézmény fontosságát. 

A rendezvény második fe­lében Aszt Ágnes, a Csornai Múzeum munkatársa vetített képes előadáson mutatta be a kötetet, majd a szerzőtársakat – Balázs Lívia, Kovács Katalin, Lengyel Oszkárné, Szalayné Galambosi Tímea – megszólítva kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett. 

„Két érdekessége van a múzeumnak. Az egyik, hogy ez az ország egyetlen zárdamúzeu­­ma, erre legyenek büszkék – kezdte Aszt Ágnes, majd a másik érdekességről elmondta, hogy a közösségi muzeológia iskolapéldájaként vonult be a kötetbe és a szakmai köztudatba is. – Mind a kiadvány, mind a rendezvény jól illeszkedik abba a sorba, amely a szili születésű Beősze Antal csornai gyűjteményszervezésével indult, majd fél évszázad után visszakanyarodott a gyökerekhez, hogy a két intézményt összekapcsolja.” 

A jó hangulatú beszélgetésbe a közönség is bekapcsolódott. A rendezvényen az Életmód Egyesület Vadvirág Kórusa rábaközi népdalcsokrot adott elő, táncra perdültek a Kerényi György AMI néptánc tagozatának növendékei, ritmusos műsort adtak a Linkószer citerazenekar tagjai. A kiadvány elérhető a szili községházán, a zárdamúzeumban, valamint a Csornai Múzeumban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában