Fekete bársonyruhára hímzett hazaszeretet

2022.08.10. 09:57

Készül a "Minden magyarok ruhája", a rábaközi és a höveji minta is helyet kap rajta

A csornai születésű Németh Hajnal Aurora a népviselet és a kiegészítők szerelmese. A díszes, egyedi ruháiról és ékszereiről ismert iparművész számos magyar hímzésmintát szeretne megmutatni „Minden magyarok ruhája” című projektjében. A készülő bársonyruhára az ország minden részéről kapott hímzéseket, köztük szerepel a rábaközi és a höveji minta is.

Ollári Gergely

– Nemrég egy amerikai művész „vörös ruha” elnevezésű projektjéhez a világ összes hímzését összegyűjtötte. Gondoltam, én is megpróbálkozom egy hasonlóval. Az volt a tervem, hogy minél több hagyományos magyar hímzésmintát mutassak meg autentikus formában egy ruhán. Mivel a számos tájegység sok színt, fonalat, öltéstechnikát foglal magában, az ország minden részéről vártam a hímzésmintákat – mondta lapunknak Németh Hajnal Aurora iparművész.

Végül a fekete bársony ruhára piros-pink-bordó és napsárga színű minták kerültek. A hímzések között megtalálható a karádi, bagi, matyó, kalocsai, rábaközi, gyimesi, mezőségi, kalotaszegi, nagykunsági, höveji és a szegedi papucs is. Megyénkből két motívum díszíti a ruhát: a Rábaközből egy magánszemély ajánlott fel mintát, míg Hövejről a helyi hímzőkör adott a fekete alapú alkotáshoz. A minták kezdetben az ország különböző területeiről érkeztek, aztán hamarosan több minta futott be az országhatáron kívül élő magyaroktól, többek között a Felvidékről, Belgiumból, Kanadából és Ausztráliából.

A fekete bársony viseletre piros-pink-bordó és napsárga színű minták kerültek. Fotó: Vajda Domokos

– A ruha nem csak esztétikai értéket és divatjegyeket tartalmazó alkotás. Bízom benne, hogy egy két lábon járó hímzéstörténeti viselet is, ami megmutatja a mai kor emberének azt, hogy mintáink különlegesek és csodálatosak. Ezt a kultúrát nekünk kell élővé tennünk és összekötnünk a sok magyar alkotót – fogalmazott az iparművész. Hozzátette: a gyökereink megőrzése csak így lehetséges. A hímzések felajánlói egy kicsit meg is mutatkozhatnak a nagyvilágnak. A csornai születésű iparművész szerint a viselet legfontosabb üzenete: akárhol élünk a világban, tartsuk meg magyarságunkat. Csodálatos, gazdag a népi kultúránk, a gyökereink, amit nekünk kell megőriznünk és továbbadnunk a fiatalság számára.

– Ha nem örökítjük tovább, akkor eltűnik az, amiből mi, magyarok nőttünk ki. A saját, egyéni identitásunknak is fontos alappillére, hogy magyarok vagyunk. Ha az ember ránéz a végső alkotásra, tényleg azt nyugtázhatja: ez a ruha elegáns, beleillik a mai divatba, nem giccses, ráadásul összehozza a magyar népviselet remekeit – fogalmazott.

Németh Hajnal Aurora la­punknak elmondta: sokfelé jár a világban, ahol előadásain, fellépésein is örömmel viseli a ruhát és hirdeti vele a magyarságot.

– Egy-egy gálaműsor alkalmával műsorvezetőként is viselem a bársonyruhát, de különböző magazinoknak készülő divatfotózásokon is a ruhatáram egyik fontos kelléke lesz. Kiállításokon, interjúkon is büszkén fogom hordani. Szeretném megmutatni a világnak magyarságunkat és népviseletünk egyedi szépségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában