Hagyatékból örökség született

2022.08.24. 11:24

Kárpáti Sándor unokája idézi fel az egykori soproni zeneszerző emlékét

Tama istván

Fotó: Máthé Daniella

Emléktáblát és emlékszobát avattak a hétvégén a 150 éve született zeneszerző, Kárpáti Sándor tiszteletére, aki a család tulajdonában álló malom romantikus környezetében számos zeneművet komponált. A szobákban a művész megannyi személyes tárgya, bútorai és még a zongorája is helyet kapott. A helyiségekben a zeneszerző unokája, dr. Kárpáti György vezetett körbe minket.
Dr. Kárpáti György elmondta: szülővárosában, Kőszegen kultusza van Kárpáti Sándornak, utcát is neveztek el róla. 

Felemelő zene hömpölyög a hangfalakból, ahogy belépünk a Kárpáti-malomban kialakított emlékszobákba: a művész Feltámadás című oratóriuma hallható. 

Feltámadás a képernyőn 

– Nagyapám a tanítóképzőben oktatott, amikor kérte korai nyugdíjazását, mert feszültség volt benne, hogy a napi munka mellett nem maradt ideje álmai megvalósítására. Ezután az első dolga volt, hogy beiratkozzon a Zeneakadémiára, zeneszerzői diplomamunkája a trianoni országcsonkításról szóló Feltámadás című oratórium volt. 1932-ben a budapesti Vigadóban, idén pedig a Kőszegi Várszínházban, a nemzeti összetartozás napján mutatták be, ennek felvétele látható a képernyőn – mondta el dr. Kárpáti György soproni háziorvos. 

Korabeli hangulat 

A művész unokája felelevenítette a malom és a hozzá tartozó többhektáros terület pezsgő életét az 1910-es évekből, amikor a tenisz- és tekepálya mellett állt itt egy kis kerti pavilon, ahol a zeneszerző és társai kamaradarabokat játszottak, vagy éppen azt hallgatták, ahogy Becht Rezső saját műveit olvassa fel. 

A plakát története 

A látogatót egy 1963-as plakát fogadja, amely egy kőszegi, Kárpáti Sándor műveiből összeállított hangversenyre invitál. 

– Tizenhárom évesen magam is ott voltam az elő- adáson, amelyet követően szüleim nagy megrökönyödésére a művelődési ház előtti koncertplakátot leszedtem és elraktam. A majdnem hatvan- éves hirdetményt aztán két hete a garázs egyik sarkában találtam meg, így került ide – tudtuk meg a kiállítási tárgy nem mindennapi történetét. A zongora is kalandos utat járt be, éveken át az óvóképzőben volt kölcsönben, csak most kaphatott helyet itt, az emlékszobában. 

A szobákat különleges hangulat lengi körül, köszönhetően az épület gondos, a részletekre is figyelő felújításának, valamint a család gyűjtőszenvedélyéből megmaradt tárgyaknak. 

A Kárpáti család hálás a kőszegi hagyaték feldolgozásáért Mizsei Zoltánnak és Uwe Scheernek, míg a Sopronban az ágyneműtartóban lelt zenei kincseket – ahogy arról korábban lapunkban is írtunk – Dárdai Árpád dolgozta fel. 

Két keréken érkeztek az avatóra 

A hétvégi avatóünnepséget Terplán Zoltán, Kőszeg alpolgármestere és a Kőszegi Vonósok mellett a Kőszegi Kerékpáros Egyesület tagjai is megtisztelték, akik a Jurisics térről zeneszóval indulva, két keréken érkeztek az eseményre. 

Az épület falára kikerült tábla a Soproni Városszépítő Egyesület partnerségével hirdeti a zeneszerző emlékét. 

Dr. Kárpáti György és családja sokat tett azért, hogy a nagypapa zeneművei önálló életre keljenek, és büszkén eleveníti fel azt a mondatot, amivel a fia jellemezte egy nyilvános rendezvényen ezt a tevékenységüket: hagyatékból örökséget teremtettek. 
 

Dr. Kárpáti György a plakáttal, amit még gyermekként, csaknem hatvan éve zsákmányolt. Kárpáti Sándornak szülővárosában, Kőszegen kultusza van, utcát neveztek el róla, rendszeresen játsszák a műveit. 
Fotó: M. d.

Dr. Kárpáti György és családja sokat tett azért, hogy a nagypapa zeneművei önálló életre keljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában