Vasárnap kiállítás

2022.08.06. 10:11

Egymást is inspirálják a sarródi művésztáborban - Fotók

Rendhagyó módon a Kócsagvárban rendezték meg a héten a jubiláló sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábort. A vasárnapi tárlattal a visszatérő alkotóknak és a szervezőknek egyaránt lehetőségük nyílik visszatekinteni az elmúlt három évtizedre.

Papp Fanni

A sarródi művésztábor résztvevői nem csak az oktatóktól, de még egymástól is sokat tanulhatnak. Fotó: Szalay Károly

A héten tartották meg a jubileumi 30. sarródi művésztábort, ahol elismert művészek tartották az előadásokat és segítették a táborozókat. A zárásaként, hagyományosan kiállítás nyílik az elkészült alkotásokból, de ezen a napon bemutatják a szervezők az elmúlt három évtized emlékeit is, amit megtekinthetnek az érdeklődők vasárnap 11 órakor a sarródi Kócsagvárban. A kiállítás nem csak az alkotók számára nagy jelentőségű, hanem a helyieknek is, hiszen ekkor láthatják viszont otthonuk, Sarród szépségeit művészien megjelenítve.

 A Ferenczi-táborok főszervezője, Hetlinger Júlia elmondta, idén a műterem és a szállás is egy helyen volt, aminek köszönhetően lehetőségük nyílt a résztvevőknek, hogy este kedvükre folytassák a munkát. Ez ilyen jellegű műhelymunka pedig erősíti és segíti a csapatmunkát. Az elmúlt évekre visszatekintve Júlia kifejtette, hogy már többször is bebizonyították a résztvevők a tábor iránti szeretetüket, hiszen készítettek már könyvet az emlékeikről, illetve fotókollázzsal is meglepték a tábor alapítójának, Ferenczi Józsefnek a feleségét, Katalint.

Több visszatérő alkotót is köszöntöttek a jubileumi táborban, akik beszámoltak az elmúlt években szerzett tapasztalataikról. - Aktív tagja vagyok 2019 óta a nyári tábornak és a workshopoknak is, amik év közben vannak. Minden évben azért jövök el, hogy új dolgokat tanuljak meg. Habár otthon is szokottam rajzolni, és jelenleg is kiállításra készülök, mégis a táborban fejlődőm a legtöbbet. Főként tájkép festészettel foglalkozom, és a kedvenc technikáim közé a grafika, az aquarell és a pasztel tartozik - osztotta meg Tóthné Rosta Ilona. Hozzátette, nem volt előképzettsége az alkotásban és a kezdetekor a nulláról indult, de a tábornak köszönhetően nagyon sokat fejlődött. 

- Mindig is szerettem festeni és rajzolni, sőt hosszú évekig rajzfilm rajzoló voltam. Élvezem, hogy nem egy rendező mondja meg mit rajzoljam, hanem szabadjára engedhetem a fantáziámat! A táborban azt szeretem, hogy kiváló oktatóink vannak, akiktől sokat tanulhatunk. A héten részt vettem az abrsztrakt workshoppon, ami izgalommal töltött el, hogy hogyan tudom alkalmazni a saját stílusomban - fejtette ki Baranyai Ildikó, aki 2014. óta rendszeresen részt vesz a művésztáborokban.

- Autodidakta módon kezdtem el aquarellel festeni. Eleinte nem tudtam, hogy milyen eszközökkel kell alkalmazni a technikát, de működött a zeneiskolában egy művészkör, ahol a tábor oktatói tartották az órákat. Tőlük sajátítottam el a legtöbb tudásomat. Itt a táborban sok lehetőség van arra, hogy a kedvenc technikám fejlesztése mellett újakban is kipróbáljam magam - fejtette ki a soproni zeneiskola hegedűművész tanára S. Huszár Lilla, aki 2006. óta foglalkozik festészettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában