Újjászületett kódexritkaság.

2022.07.10. 10:43

Újjászületett kódexritkaságot, a Pfannbergi misekönyv mutatták be Pannonhalmán

Az Egyházi Könyvtárak Egyesületének éves találkozóját nemrég tartották Pannonhalmán. A program során ünnepélyes keretek között mutatták be az 1400-as években keletkezett és a megyei közgyűlés támogatásával restaurált különleges kódexritkaságot, a Pfannbergi misekönyvet. A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár a nemzeti kulturális vagyon része, az itt őrzött gyűjtemény jelentős hányada „régi könyv”, muzeális, védett dokumentum. A könyvtár a világ kulturális örökségének része.

Ollári Gergely

Ásványi Ilona könyvtárigazgató ismertette az értékes kódex történetét és jellemzőit. Fotó: Csapó Balázs

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár tizenkilenc középkorinak mondható kódexkötetet őriz. Köztük a Missale Arcis Pfannberg (Pfannbergi misekönyv) egy latin nyelvű, pergamenre írt kódex. Az 1400-as években keletkezett misekönyvet a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés támogatásával restaurálták. A bemutatón Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: fontos az értékek megőrzése, és minden segítséget meg kell adni a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárnak, ahol hatalmas mennyiségű muzeális érték található, köztük tizenkilenc kódex. 

– A megyei önkormányzat számára fontos, hogy térségünk értékeit összegyűjtse, katalogizálja és bemutassa. Tavaly a Szent Márton-napi ünnepség kapcsán találkoztunk először ezzel a misekönyvvel. A könyvtárnak számos olyan értéke van, aminek a megőrzésére jelentős forrás szükséges. Bár az apátságnak is vannak bevételei, amikből az értékmegőrző munkát tudják finanszírozni, de szükségük van újabb támogatásokra. Szeretnénk, hogy ez a támogatás példamutatás lenne mások számára – fogalmazott kérdésünkre Németh Zoltán. 

– Az apátság ezer éve kultúra-létrehozó és kultúraalakító közösség. Megrendítő, hogy ötszáz-nyolcszáz éves falak között élünk. Nemcsak kortárs, hanem négyszáz éves festmények is láthatók a falakon. Ezeréves okleveleket, régi kódexeket őrizhetünk – hangsúlyozta beszédében Dejcsics Konrád atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója. 

Az eseményen Várszegi Asztrik emeritus apát, Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója is megtekintette a Pfannbergi misekönyvet. Fotó: Csapó Balázs
Forrás: Csapó Balázs

– A megőrzés folyamatos restaurálást kíván. Pannonhalma monostorának nemcsak az a feladata, hogy létrehozza és megőrizze kulturális örökségünket, hanem az is, hogy megossza másokkal. A könyvtárban közelről megtekinthetők ezek a régi kéziratok, az állományunkat elérhetővé tesszük az interneten. A jövőben pedig látványraktárat és interaktív könyvtári kiállítóteret hozunk létre. Célunk, hogy a jövőben még inkább vendégváró monostor legyünk – tette hozzá az igazgató. 

A könyvtár nagytermében Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója mutatta be a 149 levéből álló, fatáblás, XV. századi, vaknyomásos, bélyegzőkkel díszített, augsburgi gótikus bőrkötésű misekönyvet. – Számunkra minden kódex és kódexlap érdekes, hiszen a mohácsi vész után a hazai könyvtermés 99 százaléka elpusztult. A Pfannbergi misekönyvet az ausztriai Pfannberg Szent Katalin-kápolnájában használták. Több levélen aranyalapú, díszes, több színnel festett nagy iniciálé van, ezeknek a növényi ornamentikájú részei különböző nagyságban foglalják el a lapszéleket. Az írott szöveg két színnel készült – emelte ki az igazgató. 

A különleges gyűjtemény különleges gondozást is igényel. Az általános állagmegóvás többmilliós, az egyedi restaurálás pedig kötetenként több százezer forint nagyságrendű anyagi ráfordítást igénylő feladat, amelyre a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár önerőből nem képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában