800 év

2022.07.19. 22:03

Igazi lokálpatrióta értékmentés: Tóth Lajosné feldolgozta Barbacs múltját

Rengeteg idő, elhivatottság, kíváncsiság, mindezek kellettek ahhoz, hogy Tóth Lajosné összegyűjtse Barbacs 800 évét, ami négy évtizednyi folyamatos kutatás eredménye.

Kustor Réka

Tóth Lajosné

Aki szeret elmélyülni a kutatómunkában, pontosan tudja, milyen nagy feladatot vállalt magára Tóth Lajosné azzal, hogy papírra vetette Barbacs történetét. 

– Az óvoda és kultúrház felújításának átadójára feldolgoztam a két intézmény történetét, melyet az önkormányzat megjelentetett. Ekkor újra a kezembe került sok anyag, amiket a szakdolgozataimhoz gyűjtöttem. Gondoltam, két év elég lesz arra, hogy a 40 éve folyamatosan gyűjtött írásokat, dokumentumokat és gondolatokat rendszerezzem egy könyvben, szép jubileumi meglepetés lehetett volna 2020-ban. Sajnos hamarosan közbejött a járvány, és a saját súlyos betegségem, ami megakasztotta az egész életemet, de ha jobban voltam, minden munkámat folytattam – emelte ki Tóth Lajosné. 

Feldolgozta a templom, valamint a bezárt iskola 300 éves történetét. Sok idős emberrel készített mélyinterjút életükről, emlékeikről, s jó mankó volt az elszármazottak által is kedvelt Barbacs Network oldala, melyet 14 évig vezetett és a mai napig moderál. Vezetőjeként megörökítette a könyvtárosi eseményeket és az életmódklub működését is. 

A gyűjtéséből megosztunk olvasóinkkal néhány érdekes információt: 1890-ben önkéntes tűzoltó-egyesület alakult 39 taggal, a parancsnokuk Vitéz Kálmán, az elnök Kurcsics Ferenc volt. Igencsak volt létjogosultsága, hisz a nádfedeles házak akkoriban gyakran lángra kaptak. A falu jótevője, Farkas István kisdedóvót és menedékházat hozott létre, utóbbi a tűzesetek károsultjainak nyújtott átmeneti otthont. 

Néhányan még emlékezhetnek a lengyárra, mely 1925-ben alakult, 1948-ban szűnt meg. A részben feldolgozott lent a komáromi lengyárnak adták át további feldolgozásra, cérnát készítettek belőle. A gazdaság tekintetében pedig kiemelendő, hogy a Barbacsi-tó a Fertődi Nádgazdaság értékes lelőhelye volt. A kereskedést még herceg Esterházy kezdte el a múlt század derekán, a termelésének nagy része exportra került, többek között Csehország, a Benelux államok és Svájc is felvásárlója volt a fertődi és a barbacsi nádnak. A tó egyébként kedvelt fürdőhelye is volt a barbacsiaknak. 

Tóth Lajosné szeretné, ha legalább 100 példányban megjelenne a kiadvány, hisz nagy az érdeklődés iránta, ám a jelenéshez még keresi a lehetőséget. Egy biztos, a gyűjtőmunkájával nagy értéket teremtett, hisz nemcsak megőrzi, de meg is ismerteti a múltunkat. 

Címkék#Barbacs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában