Feljebb léptek

2022.07.27. 10:15

Élmezőnybe jutott a Győri Fotóklub az országos seregszemlén - Mutatjuk a pályaműveket

Negyedik helyezést ért el a Győri Fotóklub Egyesület a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség (Mafosz) 39. Szalonján, azaz ez évi seregszemléjén.

Barki Andrea

Tavaszi Levente Rézcső című alkotásával, mellette Roll Péter, az egyesület elnöke. Fotó: Csapó Balázs

A Mafoszt 1983-ban Szolnokon alapította meg 33 fotóművészeti alkotócsoport, ma már közel száz tagszervezetében kétezer különböző életkorú, foglalkozású autonóm alkotó tevékenykedik. Az idei felhívásra 42 klub töltött fel 929 képet. A hatvanöt éves Győri Fotóklub rendszeresen részt vesz a hazai és nemzetközi fotográfiai versenyeken, köztük természetesen a legnagyobb országos versenyen, a Mafosz Szalonon is. 

– A holtversenyben elért 4. helyünk azt jelenti, hogy a magyar fotóklubok között az élmezőnyben vagyunk. Ez előrelépés a tavalyi 8. helyezéshez képest. Két éve vagyok a fotóklub elnöke, ezt a két eredményt tekintem a csapatommal az elmúlt időszak legnagyobb sikerének – mondta Roll Péter, az egyesület elnöke. 

– Előtte is voltak szép eredmények, de némi mélypont után ez egy emelkedő tendencia. Nagyon büszke vagyok erre, mint ahogy arra is, hogy a fotóklub tagjai közül nemcsak az alapítók, a törzsgárdatagok vették ki a részüket a munkából, hanem azok is, akik egy-két éve kerültek hozzánk vagy a saját tanfolyamainkon tanultak. Az ő képeik is hozzájárultak a szép sikerhez – szögezte le az elnök. 

Ez a verseny tulajdonképpen a fotóklubok éves minősítése. A versenyre klubonként minimum 18, maximum 24 képet lehetett nevezni. Négytagú zsűri különféle rendszer szerint pontozta, átlagolta, minősítette az alkotásokat. Az elnökség küldte be az előzetesen megrostált képeket. 

– Nagyon ügyelünk az alkotások színvonalára, amiből nem engedünk. Mottónk: A Győri Fotóklub az a hely, ahol a minőség és a tradíció találkozik. Vannak örömkiállítások, amikor az a cél, hogy minden klubtag megmutathassa a munkáját, mindenkit motiváljunk, mindenkinek fejlődési lehetőséget biztosítsunk, de a Mafosz Szalon „vérre megy”, ez a fotóklubok minősítése. Negyedévente három képbírálatot tartunk emberábrázolás, természetfotózás és egyéb kategóriában. Mindháromból a legjobb 24 képet kiküldjük még egy külső zsűrinek, akik a hazai fotóklubok fotóművészeiből állnak. Ebből alakul ki a legjobb harminchat kép, amit esszenciának hívunk, ez adja a kiállítás anyagát. A fotóklubtagság feltétele is az, hogy a félév 36 legjobb képe közé bekerüljön a tag fotója. A szalonra az elmúlt két év esszenciájából válogattunk, illetve megkértük a fotósainkat, hogy küldjenek olyan képeket, amik részt vehetnének a megmérettetésen. Ezeket az elnökség zsűrizte, de nagyon fontos, hogy a képek kiválasztásához nagy tapasztalat és rutin is szükséges. Ezt leginkább a versenyfotográfiában lehet megszerezni. Nem elég a jó képanyag, amit a csapat készített, hanem nagyon jól és célirányosan kell tudni válogatni, hogy mi az, amit egy adott versenyen a legjobban értékelhet a zsűri. Minden verseny és zsűri más és más. Most a válogatás is jól sikerült egy remek képanyagból – állapította meg az elnök. 

A zsűritől a Győri Fotóklub képei közül a legtöbb pontot Tavaszi Levente Rézcső című képe kapta, de az élmezőnyben végzett Csapó Balázs Hajnali harangszó, Roll Péter Fekete hattyú, Vehofsics Erzsébet Elmúlás, Németh Gyula Energia- gombák című képe is, amelyeket a közeljövőben kiállítanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában