Már a készítőjét is kiválasztották

2022.07.31. 08:51

Bem-mellszoborra gyűjtenek Győrben

Hirkóné Kun Mária arról számolt be lapunknak, hogy a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat Bem József mellszobrát tervezi felállítani a róla elnevezett téren.

Gyurina Zsolt

Hirkóné Kun Mária az elárverezésre szánt festmények egyikével. Szoborra gyűjtenek. Fotó: Rákóczy Ádám

Fotós: Rákóczy Ádám

GyőrMár az is megvan, hogy mintegy nyolcmillió forintból készülne el a mű, sőt, a készítőjét is kiválasztották: Lipovics János pápai születésű, Győrben alkotó művészre esett a választás. A szükséges összeg gyűjtésébe belefogtak, ebben segítség, hogy Hirkóné Kun Mária a festményei eladásából származó összeg húsz százalékát, illetve három további, az interneten elárverezett képét felajánlotta a nemes célra.

A Jászladányban született, de majdnem fél évszázada Győrben élő Hirkóné Kun Mária keramikusnak tanult, évekig az Iparművészeti Vállalat megrendelésére dolgozott. Alapítója az MVSZ Képző- és Iparművészek Társaságának, a Kisalföldi Paletta Festőtársaságnak és a Szabad Képzőművészek Országos Szövetségének, a mosonmagyaróvári Tallós Prohászka Képzőművészeti Kör tagja. Műveivel gyakran szerepel jótékonysági kiállításokon. Alkotásaira a tájképábrázolás jellemző, szívesen festi meg Győr különböző épületeit, hangulatos utcarészleteit, olvasható az artportal oldalon. Kiállítása augusztus 17-től látható a gyirmóti művelődési házban.

– Lengyelország sokat adott nekem, 1962-ben jártam ott először, óriási élmény volt. Később idegenvezetőként jártam vissza, a nyelvet is megtanultam. A lengyelek és a magyarok évszázadokon keresztül segítették egymást, ezért is gondoltuk, hogy szoborral tisztelgünk az 1848–49-es szabadságharc lengyel hőse előtt Győrben – foglalta össze Hirkóné Kun Mária, a győri lengyel önkormányzat tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában