Pfannbergi Misekönyv

2022.06.29. 11:06

Restaurált kódex-ritkaságot mutattak be Pannonhalmán - Fotók

Az Egyházi Könyvtárak Egyesületének éves találkozóját tartják Pannonhalmán, mely során szerda délelőtt ünnepélyes keretek között bemutatták az 1400-as években keletkezett és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés támogatásával restaurált különleges kódex-ritkaságot, a Pfannbergi Misekönyvet.

Fotó: Csapó Balázs

Az eseményen részt vett Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Várszegi Asztrik OSB, emeritus apát, Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, valamint Ásványi Ilona a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár Igazgatója.

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár 19 középkorinak mondható kódex-kötetet őriz, köztük több kolligátumot, számításaik szerint 19 kötetben 32 művet. Ezek egyike a Missale Arcis Pfannberg (Pfannbergi Misekönyv), egy latin nyelvű, pergamenre írt kódex. 

Az 1400-as években keletkezett kódexet a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés támogatásával restaurálták. Az eseményen Németh Zoltán hangsúlyozta: fontos az értékek megőrzése, és minden segítséget még kell adni a Pannonhalmi Főapátság Könyvtárának, ahol hatalmas mennyiségű muzeális érték van, köztük tizenkilenc kódex. Szeretnénk, hogy ez a támogatás egy példamutatás is lenne mások számára.

Dejcsics Konrád kulturális igazgató beszédében kiemelte: a könyvtár a jövőben jóval több kulturális programot, kiállítást szervez majd, hogy mindezzel minél több embernek mutassák meg értékeiket.

Az esemény végén a misekönyvet egy zárható vitrinben helyezte el Ásványi Ilona könyvtárigazgató és Németh Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában