Kiállítás Győrben

2022.05.26. 14:26

Három nyelven száz év határkonfliktusai - fotók

Az Interreg V-A támogatással megvalósuló Border(hi)stories projekt az osztrák–magyar határszakasz száz évének konfliktusait, azok feloldását dolgozza fel az I. világháború végétől a XX. század végéig, célja az előző évszázad történelmi tényeire vonatkozó ismeretek bővítése a határtérségben. A projekt keretében tegnap vándorkiállítás nyílt, előadásokat tartottak a győri Esterházy-palotában.

Gyurina Zsolt

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A szerdán megnyitott kiállításon Pető Péter, a megyei önkormányzat alelnöke és Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, majd pódiumbeszélgetésekkel folytatódott az esemény. 

A háromnyelvű (német, magyar, angol) vándorkiállítás 2021 októberétől indult útjára, az eddigi burgenlandi helyszíneket követően a győri kiállítás az első magyarországi megjelenése. A kiállítás megnyitói egyben alkalmat kínálnak helyi dialógusok lefolytatására is, történészek, szakértők és a helyi lakosság bevonásával vitatva meg egy-egy érdeklődésre számot tartó témát. Ezúttal 1956 volt a középpontban, amikor a világ azt figyelte, mi történik Magyarországon. A forradalom alatt és után részben a megtorlástól való félelem, részben a jobb élet reményében több mint 200 ezren menekültek Nyugatra. Tíz menekültből kilenc Ausztria felé hagyta el hazáját. Számos visszaemlékezés származik az események győri átélőitől is, ezért döntöttek a szervezők úgy, hogy felélesztik az 1956-os eseményeket a kiállítás megnyitója során. Előadást tartott Varga Balázs, a Széchenyi-egyetem docense és Gerhard Baumgartner osztrák tudományos vezető.

Az osztrák–magyar határtérség történetét konfliktusok és együttműködés, kirekesztés és befogadás, egymástól elválasztó és egymással összekötő tényezők sokasága jellemzi, melyek visszatükröződnek azokban a különböző történelmi narratívákban is, amelyeken az egyes identitások kialakulása alapult. A projekt a történelem ezen kevésbé ismert területének közös feldolgozása révén kíván hozzájárulni a történelmi határ- és kulturális térség modern identitásának kialakításához és a fennálló kulturális sokszínűség értékalapú elismeréséhez. A Border(hi)stories – 100 évnyi határtörténet nevet viselő ingyenes kiállítás június 5-ig tekinthető meg a Király utca 17. alatt, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában