Koszorút úsztattak

2022.05.21. 07:40

Az első képes fa Mecséren - fotók, videó

A szigetközi település első képes fáját avatták lokálpatrióták a napokban. A hajósok, fuldoklók, hidak és folyók védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázoló alkotást Tóth Csaba Munkácsy-díjas festő- művész készítette. Emellett régi hagyományokat élesztettek újjá a folyóparti faluban.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Csapó Balázs

A hétköznapi időpont ellenére többtucatnyian, főként gyerekek gyülekeztek a szüleikkel a mecséri kompkikötőnél. Volt ok az örömre: a töltés szomszédságában a település első képes fáját áldották meg. 

Régiónkban utóbbiból nincs sok – a természetközeli alkotások főként a Dél-Dunántúlra jellemzők –, így akár rövid időn belül turistavonzó attrakció is lehet a méltóságteljes, most apró dísszel megajándékozott fűzfa. 

Dr. Szinetár Csaba „látta meg” az örökifjú, jó egészségnek örvendő fűz fülkeodújában a képes fát. Az egyetemi tanár előbb ide álmodta a folyók oltalmazóját, majd felkérte Tóth Csabát, hogy ábrázolja a tragikus körülmények között életét vesztő cseh vértanút. A védőszentről készült festmény eredetijét a mecséri templomban őrzik. 

„Az érintetlen természet meghittségét őrző mecséri folyópart kellemes emlékeket áraszt minden emberben. Magam 1983-ban jártam itt először, későbbi feleségem szülőfalujában. Rövid időn belül barátságot kötöttem a folyóval, hisz Vas megyében, a Rába folyó közelében nőttem fel” – kezdte dr. Szinetár Csaba. „Víz nélkül nincs élet, a folyók éltető hordaléka nélkül elszegényednek a termőföldek. Ennek ellenére az emberiség gyakran hálátlanul viselkedik a folyókkal. Elég, ha a vezető hírekben mostanság sokszor szereplő Sajó halálára gondolunk, de a Dunát sem kímélte a XX. és XXI. századi társadalom. A Bécs és Po- zsony építéséhez használt kavics kitermelése súlyos károkat okozott. Az erőművekkel lassított, napjainkban hordalékot alig szállító folyó fenekén ezért mesterséges beavatkozásra van szükség az osztrák főváros térségében. Itt annyira vékony már a Duna mederfeneke, hogy az átszakadás veszélye is fennáll” – hangsúlyozta dr. Szinetár Csaba. 

Tóth Csaba betegség miatt nem tudott ott lenni az avatáson, helyette mecséri tanítványa, Molnár Anna beszélt a festményről. „Mélyen hívő ember a Munkácsy-díjas alkotó, akinek munkásságát a szakralitás jellemzi. Csaba örömünkre az első hívó szóra vállalta Nepomuki Szent János ábrázolását. Ő is úgy érezte, hogy folyóparti faluban mindig aktuális Nepomuki eszmeisége, erőt adhat a családoknak az az erkölcsi tartás, ami jellemezte a védőszentet” – emelte ki Molnár Anna. 

A Mecséri Római Katolikus Egyházközség részéről a ké

pes fát Tenger Szilárd atya, dunaszegi plébános áldotta meg. Ezt követően régi hagyományt „csalogattak vissza” a lokálpatrióták. 

Tavaszi virágokkal szépen díszített ladikkal üdvözölték a folyót és a Mosoni-Duna szívében koszorút engedtek útjára. Az örömbe üröm is vegyült: a tradíció újjáéledését nem élhette meg az a férfi, aki anno útjára indította a mecséri koszorúúsztatást. 

A képes fa ünnepe és a hagyományok felélesztése a közeli Simon-Kovács pajtában zárult, ahol házi finomságokkal látták vendégül az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában