A fennmaradásukért játszanak

2022.04.13. 19:37

Színház - Győrbe érkeznek Tóték Beregszászról

Örkény István Tóték című tragikomédiájával érkezik Győrbe a háború elöl Magyarországra érkezett beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. A társulat a háború kitörése előtti napon érkezett, azóta járják az országot az előadással, hogy a bevételből reményük maradjon a fennmaradásra. A Győri Nemzeti Színházban április 20-án este hét órakor kezdődik az előadásuk, a teljes jegybevétel a társulathoz kerül.

Werner Krisztina

Fotó: Csapó Balázs

Vidnyánszky Attila tizennyolc  éve állította színpadra a darabot, azóta az eredeti szereposztással játsszák, a fiatal Ágika szerepét kivéve. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK  színész-zsűrijétől a legjobb férfi alakítás díját az Őrnagy megformálásáért, ami többek szerint vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki az 1967-es ősbemutató és a Fábri Zoltán által rendezett legendás film főszereplője volt.

 

 

– A ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja – mondja Vidnyánszky Attila.

 

Az előadásra érkezők nemcsak egy kivételes produkció részesei lesznek, hanem azzal a jóleső érzéssel is gazdagodnak, hogy a magyarság őrzőinek a megmaradását segítik a Kárpátalján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában