Anyai fájdalom a kereszt alatt

2022.04.15. 07:00

Mária evangéliuma – Nagyszombaton mutatják be a rockopera-klasszikust Győrben - fotók

Új hangzásvilággal, látványos rendezésben láthatják a Mária evangéliuma rockoperát a színházrajongók. A jubileumi bemutatót április 16-án, húsvét szombatján tartják a Győri Nemzeti Színházban.

Dániel Viktória

Fotós: Huszar Gabor

A magyar rockopera klasszikusai közt számontartott mű Mária ifjúságától Krisztus születésén és kereszthalálán át Mária mennybemeneteléig követi az eseményeket. A történet középpontjában az anyaság és a női sors szépségei, fájdalmai állnak, melyet János apostol látomásos tolmácsolása tesz átérezhetőbbé. Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi művét harminc évvel ezelőtt mutatták be először a Madách Színházban, most pedig Juronics Tamás rendezésében elevenedik meg újra. – A történet mondandója örök érvényű. Ám azzal, hogy ezt a szakrális történetet rockzenével párosítjuk, átemeljük korunkba. Ezt szerettem volna rendezőként tovább folytatni – mondta Juronics Tamás.

– A vallásosság megtartásával kívánjuk megmutatni az embert. Jézus történetével, úgy, ahogy egyik evangéliumban sem olvasható, egy anya szemszögéből – folytatta Juronics Tamás, aki nagy örömmel vállalta el a győri színház felkérését. – A mű alapgondolata már korábban is nagyon érdekelt, a hit női látószögből való bemutatásával már a Stabat Mater és a Credo című baletteknél is foglalkoztam. 

 

A rendező elárulta, édes­apaként személyesen is közel áll hozzá a mű, ami a szülővé válás folyamatát és csodáját mutatja be. 

– Ez egy nagyon nehezen énekelhető mű, az alapelv viszont az volt, hogy bár rock­operáról van szó, az operai hangminőségből nem engedünk. Szerencsére nagyszerű szereposztásban láthatja majd a közönség a darabot. A főszereplők mellett a kórus, a zenekar, a Szegedi Kortárs Balett és a kisebb szerepeket játszó színészek csapatmunkája kellett ahhoz, hogy az előadás megérjen a bemutatóra. 

György-Rózsa Sándor immáron harmadik ízben bújik Jézus szerepébe ezen mű keretein belül. 

– Szövegében és üzenetében változatlan, mégis a mai kornak megfelelően kerül színpadra ez a klasszikus mű. A jelmezekben és a díszlet bizonyos elemeiben modern, ugyanakkor vannak benne archaikus elemek is. Ezzel a fiatalsághoz is megpróbálunk szólni – mondta el a színész. – Már több különböző történetben volt szerencsém eljátszani Jézust, köztük itt Győrben is, szintén a Mária evangéliuma keretein belül. Ez egy megunhatatlan és csodálatos mű, zeneileg az egyik, ha nem a legszebb rock­operánk. 

György-Rózsa Sándort arról is kérdeztük, számára melyik a legkedvesebb, legmeghatározóbb jelenet a darabban. 

– Nagyon nehéz választani. A teljesség igénye nélkül, s ha csak a saját jeleneteimet nézem, talán a Máriával közös duettünket emelném ki, de János és Jézus duettje is nagyon közel áll a szívemhez. 

Az előadást május 3-án Ka­posváron, június 6-án, pünkösdhétfőn pedig a Margitszigeten is bemutatják, majd további nyári helyszíneken és kőszínházakban is látható lesz. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában