Kamaratárlat

2022.04.28. 15:36

Kiállítás nyílt Győr hadiiparáról - Fotók

Győr a haza szolgálatában címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Borsos Miklós Időszaki Kiállítótérben. A tárlat a város hadiiparának történetét dolgozza fel a kezdetektől.

kisalfold.hu

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

 A dualizmuskori Győrben az ipari fejlődés rohamléptékű volt. A korszak végére a Monarchia egyik legnagyobb és legkorszerűbb ágyúgyára itt épült fel. Emellett számos olyan nagyipari vállalkozás is szárba szökkent, amelyek a magyar hadsereget évtizedekig látták el infrastruktúrával. A kamaratárlaton többek között olyan győri hadiipari beszállítók történetével ismerkedhetünk meg, mint a patinás Rába Vagon és Gépgyár, a teljesen feledésbe merült Bőrdíszműárugyár, vagy a már csak az idősebbek emlékezetében élő Richards-gyár.

A két világháború konjunktúrája munkalehetőséget és anyagi jólétet biztosított az itt élők számára. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a több száz halálos áldozatot követelő 1944-es bombázásokról sem, amelyek azért érték Győrt, mert az ország egyik legjelentősebb hadiipari központja volt. 

A kiállítást dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum) nyitotta meg, köszöntőt mondott Miklósy Lajos, a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnöke, Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere és Székely Zoltán múzeumigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában