Hét stáció a Golgotához

2022.04.09. 08:15

Keresztútjáráson vehettek részt a hívek Győrben, mind a hét stációnál imádkoztak - fotók

Keresztútjáráson vehettek részt a hívek tegnap Győrben. Az eseményen dr. Veres András megyéspüspök tartott ünnepi szentmisét a Szent Kamillus-templomban, majd a résztvevők a Kálvária-dombon található golgotához vonultak.

Ollári Gergely

Fotó: CSAPO BALAZS

„Kétezer éve emlékezünk arra, hogy egyszer Jézus valóságosan végigjárta a keresztutat. Ne- künk, keresztényeknek fontos, hogy mi is átéljük Jézus Krisztus szenvedését, amit értünk tett meg” – mondja Berkes Gyula atya, a nádorvárosi Szent Kamillus-templom plébánosa. A hívek tegnap a püspöki szentmise után keresztútjáráson vehettek részt a Kálvária utcában, a résztvevők hét stáció után jutottak el a győri Kálvária-dombon található Golgotához.
Berkes Gyula plébános a Kálvária-dombon lévő Golgotánál.

 

A Szent Kamillus Egyházközség a pandémia miatt az utóbbi két évben nem tudta megrendezni a már hagyománynak számító keresztútjárást, melyet a nagypénteket megelőző „fe- kete pénteken” tartanak. Tegnap azonban újra közösen vehettek részt a hívek a kereszt- úton, a Kálvária utca elején található stációtól indultak a Kálvária-dombra. Az utcában összesen hét stáció van. Ezt csonka keresztútnak hívják, mert annak idején pápai rendelet tiltotta, hogy szabadtéren tizennégy állomásból álló keresztutat hozzanak létre. Színezett faszobrok szemléltetik Jézus szenvedését, melyek ismeretlen győri szobrász művei. Az első stáció, amikor Júdás csókkal elárulja Jézust, míg a hetedik Jézus elesését ábrázolja a kereszt súlya alatt.

– A jezsuiták azzal a céllal hozták létre ezt az úgynevezett csonka keresztutat, hogy a híveknek szemléltessék Jézus szenvedését, akik ezáltal a bűnt jobban el tudják kerülni. Krisztus a bűneinkért szenvedett. Fontos, hogy Jézus szenvedéseit szemlélve rájöjjünk arra, hogy mi mit tettünk Krisztus ellen, és ne vétkezzünk – mondta el lapunknak a plébános.

 

A tegnapi keresztút résztvevői énekelve gyalogoltak az állomások között. Mindegyik stációnál megálltak és imát mondtak. – A hívek, ha közösen végigjárják a keresztutat, megerősödnek abban, hogy Jézus szenvedéseiről mindig elmélkednünk kell. Közel van már a nagyböjt vége, így még inkább ösztönözhet bennünket arra, hogy szentgyónást végezzünk, és húsvét ünnepére tiszta lélekkel készüljünk fel –fogalmazott. Hozzátette: több mint kétezer éve emlékezünk arra, hogy egyszer Jézus valóságosan végigjárta, végigszenvedte a keresztutat. Nekünk, keresztényeknek fontos, hogy átéljük Jézus Krisztus szenvedését, amit értünk tett meg. A keresztút végállomása a Kálvária-domb volt, ahol korábban kelták, majd később a római- ak is temetkeztek. A golgota mögött található huszártornyos kápolnában – ami az 1700-as évek elején épült – ért véget a keresztút, ahol közös imát mondtak el a hívek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában