Premier

2022.03.04. 11:52

A színészlegenda kalandos élete - Győrben lép színpadra Kubik Anna - galéria

Vereckei Rita díszletében forog a színpad, Cselényi Nóra jelmezeiben pedig a színészek. Szombaton a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében látható Olt Tamás író-rendező ősbemutatója, a Minden jegy elkelt. Főszerepben Fedák Sári, a méltatlanul meghurcolt, kalandos életű színészlegenda.

Simon Roberta

A Minden jegy elkelt című darabban Kubik Anna alakítja Fedák Sárit. Fotó: Nagy Gábor

A zenés életrajzi tragikomédia három idősíkot ölel fel. Láthatjuk a jelent Nyáregyházán, a szoba-konyhában, ahol az egykori díva társalkodónőjével csendesen tengődve a nagy visszatérésre készül A nagymama főszerepében. Az időskori Fedák Sárit Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő alakítja. A másik a távoli múlt, ifjúkori nosztalgia. Fedák kezdeti szárnyalását és későbbi tündöklését Sóvári-Fehér Anna mutatja be a forgószínpadon. A harmadik idősík, amikor a primadonna bábítészek és hamis tanúk sorával folytatott tárgyalásán áll a híres Fedák-peren. Az ajtón kis cédula tudatta az érdeklődőkkel: „Minden jegy elkelt”.

 

– Nagyon fontos, hogy a kortárs drámáknak helyet adjon a színház, ez pedig olyan mű, amely egyszerre szórakoztat, de komoly korrajz is, és bemutatja Fedák Sári életét. Kubik Anna játssza az idősebb primadonnát, akinek személyében olyan színésznőt köszönthetünk újra a Győri Nemzeti Színházban, akit öröm nézni a színpadon – fogalmazott Bakos-Kiss Gábor színházigazgató.

 

– A darab lényege nem a „fedáksáriság”, nem a csillogás, ami őt körülvette, hanem az életútja és az a szakasz, amikor megtörik színészi pályája. Ennek sokkal jobb egy kisebb tér, mint a Kisfaludy Terem, mert intimebben meg lehet mutatni minden apró részletét. Nem titkolt céljuk az alkotóknak, hogy emléket állítsanak Fedák Sárinak, aki a magyar színházművészet egyik legmeghatározóbb alakja – emelte ki. – Milyen érdekes és sorsszerű, hogy miközben a keleti határainknál háború zajlik, Fedák Sári is Beregszász szülötte. Remélem, ennek apropóján még jobban meg tudjuk mutatni, hogy egy Kárpátaljáról induló színésznő hogyan lesz egy ország ünnepelt csillaga – zárta Bakos-Kiss Gábor direktor.

 

MEGKÉRDEZTÜK a színdarab szereplőit eljátszott karaktereikről

 

Csankó Zoltán színművész

 

– Molnár Ferenc írót játszom, aki Fedák Sári férje volt. Azt kevesen tudják, hogy vad- és látszatházasságban éltek, külön egymástól, mert Molnár Darvas Lilit szerette, akit válása után el is vett. Básti Lajost alakítom a második felvonásban, aki kiáll Fedák felmentése mellett a bíróságon.

 

Sóvári-Fehér Anna színészhallgató

 

– Ez lesz az első kőszínházi bemutatóm. Fedák Sári karaktere sokszínű és szerteágató, szeretem, hogy megmutathatom a mélységeit és magasságait. Áldottnak érzem magam, hogy olyan nagy színészekkel állhatok egy színpadon, mint Kubik Anna, Csankó Zoltán, Mézes Violetta.

 

Molnár Judit színésznő

 

– Honthy Hannát alakítom, aki kora egyik legnagyobb primadonnája volt. Megfúrta Fedákot A nagymama címszerepéért, és számos koholt váddal illette. Téglássy Emmyről túl sokat nem tudunk, de azt igen, hogy tehetséges színésznő és Sári barátnője volt. Végül váratla­nul ő is elárulja Fedákot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában