Több mint két évtized után

2022.03.19. 07:00

Újra nyit a padlásszínház Győrben - fotók

Szombaton 22 év szünet után újra megnyitja kapuit a győri Padlászínház, amely 2000-ben a Kisfaludy Terem átadásával zárt be. Korszerűbb köntösben mutatkozik be az új játszóhely, amely bensőséges daraboknak ad majd otthont.

Simon Roberta

Fotó: Huszar Gabor

Az első előadás Karácsony Gergely színész 152 lépés Auschwitz felé című színdarabja lesz ma este fél nyolctól, amellyel nemrégiben Kaposváron, a Kaleidoszkóp VersFesztiválon díjat nyert. A bemutatóra már el is fogytak a jegyek, de az áprilisi előadásokra még akad néhány.

 

Már dolgoztak együtt

 

„Nem törtem a fejemet azon, hogy helytelen-e a dolog. Szükségesnek látszott” – hangzik el Karácsony Gergely színész és Nagy Márk rendező előadásában. A két fiatal színésznek nem ez az első közös munkája. – 2017-ben dolgoztunk először együtt Karácsony Gergellyel rendező-színész felosztásban. De régóta jó barátságot ápolunk, forgattunk együtt már filmet is. 

 

A Nemzeti Színházban találkoztunk újra, amikor Gergely Cserhalmi György osztályába járva kezdte boncolgatni Robert Merle Mesterségem a halál című regényét. Ebből inspirálódtunk aztán közösen, ami Rudolf Höß, az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokának fiktív önéletrajza. A könyv a holokauszt újszerű, morbid bemutatása – fejtette ki Nagy Márk, a monodráma rendezője, aki színész a Radnóti Színházban, de vannak más rendezései is. Például havonta egyszer, a Trafó Kortárs Művészetek Házában nézheti meg a közönség a Látta című előadást, ami a győri illetőségű Bárány Bence és Mészáros Péter estje. 

 

 

Más, mint az eddigi

 

– A szövegkönyvet többször átírtuk, formázgattuk, mire elnyerte végleges formáját. Szerettem volna, ha máshogy dolgozzuk fel a holokausztot, hiszen a Mesterségem a halált már színdarab és monodráma formájában is bemutatták. Viszont Rudolf Höß emlékiratai, ami az Auschwitz parancsnoka voltam címet viseli, a férfi börtönben írt leveleit gyűjti össze. A két kötet között ugyan vannak átfedések, de az előadásunkban emellett az SS-veteránok klubjának tagjaival készült dokumentumfilmből is idéztünk. Ettől az összedolgozástól lett más szerintem, mint az eddigiek – fejtette ki a rendező.

 

Helyes úton járunk?

 

A szemfülesek hallhatják Gáti Oszkár hangját, és ráismerhetnek Cserhalmi György mozgására is egy karakterre öltve az előadásban, ugyanis Karácsony Gergely zseniálisan utánozza mindkét mesterét. A díszlet tervezője és kivitelezője Virág Vivien volt, és a jelmezekért is ő felel. A Padlásszínház mai premierjén az auschwitzi haláltábor parancsnokának szemüvegén keresztül élheti át a közönség a koncentrációs táborok borzalmait. A monodráma többek között arra keresi a választ: Sérti-e az áldozatok emlékét, hogy egy ilyen ember életútját mutatják be másfél-két órában? Meg lehet-e érteni a megérthetetlent – hogyan váltak bűnösökké, akik irányításával megtörténhetett a történelem legmegbotránkoztatóbb tragédiája: a holokauszt –, hogy ne felejtsünk, hogy a történelem ne ismételje önmagát, hogy mindig feltegyük a kérdést: az az út, amin mi járunk, helyes-e?

 

Két új színdarab. Áprilisban újabb két előadás debütál a Padlásszínházban. Április elsején az Add tovább! mutatkozik be Szina Kinga színművésznő előadásában, amit április hetedikén Jáger András Álmom az Isten című zenés, bábos verselése követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában