Képzeletgazdagság

2022.02.10. 06:53

Mekkora a szíve a babszemnek? Országos meseíró versenyt nyert a kapuvári testvérpár, Lili és Adél

Eredetiség, képzeletgazdagság – e két jellemzőt is értékelte a zsűri az országos meseíró pályázatra beérkezett pályaműveknél, és e két tulajdonságnak egész biztosan birtokában van egy kapuvári testvérpár, Horváth Lili és Adél, akik a korosztályukban megnyerték a versenyt.

Kustor Réka

A digitális világ térhódításának ellenére a két kapuvári kislány életében központi helyen vannak a mesekönyvek és az olvasás, amiben minden bizonnyal nagy szerepe van édesanyjuknak, Németh-Csóka Adrienn-nek. Fotó: Kustor Réka

Fotó: Picasa

Kapuvár„Te és a természettudományok – mesés történetek” címmel első alkalommal hirdettek mese- és novellaíró pályázatot általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben részt vevő diákok számára. Három kategóriában összesen 552 alkotást küldtek be a pályázók, a legkisebbek közül egy kapuvári testvérpár, Horváth Lili és Adél vitte el az első díjat. 

 

Mekkora szíve van egy babszemnek? Horváth Lili és Horváth Adél meséje >>

 

– Szeretjük a meséket, az én kedvencem a Kisvakond – kezdte Horváth Lili. – Az enyém pedig a Rókakirályság – veszi át a szót húga, Adél. – A mi mesénk Barniról és Boriról szól, és arról, hogy mekkora szíve van egy babszemnek – mondta. 

 

– Kicsit rátok is hasonlít a mese, ugye? – kérdi édesanyjuk, Németh-Csóka Adrienn a lányait, aki egyben mentorálta is őket. A válasz egybehangzó igen volt, hisz ahogy ők az életben, a két hős babszem pedig a mesében testvérek. A történetnek kapcsolódnia kellett a természettudományokhoz, ennek az alapját pedig az óvodában a bab csíráztatása adta. 

Horváth Adél és Horváth Lili a díjátadón, elsők lettek az országos meseíró pályázaton. Fotó: seniorplus.hu

 

 

– Van benne kaland, segítőtársak, a mesékre jellemző három próba, amit ki kell állnia a főszereplőnek. Meglepett az eredmény, büszke vagyok rájuk – utalt a Szabó Szabolcs Alapítvány és a Richter Gedeon Nyrt. által meghirdetett versenyre, aminek a fővédnökei Döbrentey Ildikó és Levente Péter voltak, Péter az ismert sorozat, az Égből pottyant mesék főszereplője volt. – A gyerekkoromat idézte fel a találkozás, nagyon közvetlenek, barátságosak voltak. 

 

Az átadó helyszíneként a Magyar Tudományos Akadémia díszterme szolgált, ami szintén nagy élmény volt nekik is, nekünk is – mondta az édesanya, akinek a 8 és 6 éves „nagylányok” mellett még van egy cserfes, 3 éves kislánya is. 

 

– Szoktam neki mesét olvasni – utalt a legkisebbre Lili, Adél pedig rendszerint fejből, a képzelőerejét használva kezd a mesemondásba. Kedvenc elfoglaltságaik között van még a rajzolás, rajzverseny első és második helyével is büszkélkedhetnek, néptáncolnak, kézilabdáznak. 

 

– Próbáljuk arra nevelni őket, hogy a kötelesség legyen az első, ha végeztek a feladataikkal, onnantól jöhet a szabadidő, játék, játszótér. Manapság nehéz lekötni a gyerekeket, annyi inger éri őket. Sok mindennel kell versenyeznie a könyvnek, de szerencsére nálunk az olvasás a mindennapok része. 

 

Érdemes a „Mekkora szíve van egy babszemnek?” címmel rákeresni a lányok meséjére, de aki türelemmel viseltetik, könyv formájában is elolvashatja. A zsűri ajánlása után ugyanis a legjobb írásokból kiadnak majd egy válogatást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában