A magyar Széppróza Napja – Novellák és a lélek mozaikja

2022.02.22. 15:23

Kettős bemutatót tartottak Győrben

Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját, ehhez kapcsolódva több eseményt rendeznek. Hétfőn kettős könyvbemutatóra került sor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára Muzeális Gyűjteményében.

Gyurina Zsolt

Dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató Anyám sírása halkul című kötetével. Fotók: Csapó Balázs

Négyen az asztalnál

 

A Magyar Írószövetség, az Arany János Alapítvány és a Hermaion Irodalmi Társaság által szervezett programon dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár igazgatója Anyám sírása halkul című kötetéről beszélgetett Sütő Csaba Andrással; Bánki Zsolt Kicsi hűség című könyvét pedig Szalai Zsolttal közösen mutatta be.

 

Két ciklus

 

– Írói nevem Győry Domonkos, polgári nevem alatt könyvtárat igazgatok, kikapcsolódásként pedig igazságügyi közvetítéssel, népszerűbb nevén mediáció- val foglalkozom. Novelláim a Magyar Napló, az Eső és az Élet és Irodalom lapokban jelentek meg, a Magyar Írószövetség tagja vagyok – mutatta be magát az író, dr. Horváth Sándor Domonkos.

 

Öt éve jelent meg a Profán – avagy tollbamondás a pillanatnak című kötete, 2017 őszén a Hölgy alulnézetből című kisregénye, tavaly pedig a tegnap bemutatott novelláskötete, amely két ciklusból áll. Az elsőben a novellák témáját általános létkérdések adják: a társadalom, a politika, a korrupció. A másodikban családtörténetek szerepelnek.

 

Első kötet

 

Bánki Zsolt első kötetét Szalai Zsolt, a Rómer-múzeum munkatársa mutatta be. Bánki Zsolt budapesti, az országos levéltár munkatársa. Kicsi hűség című regénye több év munkájának gyümölcse. Családja értékrendjében, világlátásában meghatározó szerepet játszott a szocializmus éveiben háttérbe szorított polgári, katolikus értékrend. Könyve, a Kicsi hűség a lélek mozaikja: a pontosan kimondható és leírható csapdái között vezet el ahhoz, ami kimondhatatlan.

 

A regény az erdélyi menekült kislány, Luci és a pesti megmenekült zsidó fiú, Iván életét, szerelmét, házasságát követi nyomon nem lineáris történetszövéssel, az idővel folytatott játékkal. A történet fölött ott lebeg a kérdés, hogy kapcsolatuk szövetét a sors, a véletlen játéka vagy egy felsőbb hatalom szövi, amit tesznek vagy történik velük, annak tevékeny alakítói-e döntéseikkel vagy csupán kiszolgáltatott elszenvedői. Az egyes fejezetek mozaikként illeszkednek egymáshoz, a belül történtek építik a cselekményt, közvetítik az önmagukról és a világról, a kapcsolatokról, a jóról és rosszról szerzett tapasztalataikat.

 

Bánki Zsolt Kicsi hűség című regénye több év munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában