Színház

2022.02.17. 11:12

Fedák Sári színpadra készül

A magyar színházművészet egyik legmeghatározóbb alakja, a méltatlanul meghurcolt, kalandos életű színészlegenda, Fedák Sári életéről készített zenés életrajzi tragikomédiát Olt Tamás író-rendező.

Simon Roberta

Fotó: Huszár Gábor

– Korábban úgy nyilatkozott, hogy a Minden jegy elkelt című, Fedák Sári életét feldolgozó darabot Kubik Anna színésznőnek írta. 

– Ez így van. Együtt játszottunk még Debrecenben, amikor arról beszélgettünk, hogy csináljunk egy színházi előadást a legendás primadonna életéről. Anna elmondta, hogy szívesen eljátszaná a címszereplőt, de nem a flitteres, rózsaszín habfelhőben úszó, álomvilágos részét, hanem a karaktergyilkos színésznőt. Azt, amikor a sajtó és a politika tönkreteszi a kor legismertebb nőalakját. Az elmúlt időszak eseményei ismét aktuálissá teszik. Egymást érik a botrányok és vádak ma is, akár alaptalanul is. Ahogy a darabban is elhangzik, a tisztára mosás része kevésbé érdekli az embereket, ha igaz, ha nem. Nem az igazság számít, hanem a sztori, és hogy ez milyen szinten tud tönkretenni sorsokat, karaktereket, jól megmutatkozik.

 

A mű három idősíkot ölel fel. Láthatjuk a jelent Nyáregyházán, a szoba-konyhában az egykori díva társalkodónőjével csendesen tengődve, a nagy visszatérésre készülve, a Nagymama főszerepében. A másik a távoli múlt, ifjúkori nosztalgia. Fedák kezdeti szárnyalását és későbbi tündöklését Sóvári-Fehér Anna mutatja be a forgószínpadon. A harmadik idősík, amikor a primadonna bábítészek és hamis tanúk sorával folytatott tárgyalásán áll, a híres Fedák-peren. Az ajtón kis cédula tudatta az érdeklődőkkel: „Minden jegy elkelt”.

 

 

– Miért nem csak egy életszakaszt mutat be a zenés életrajzi tragikomédia? 

– Nem maradt fenn sok minden vele kapcsolatban. Fedák Sári nevét talán sokan ismerik még az iskolában is, de nincs ott a köztudatban, hogy miféle, kiféle nő volt. Az előadás első felvonásában sok múltidéző jelenet van, éppen azért, hogy rendbe rakjuk a néző fejében, melyik században játszódik és milyen történelmi események húzódnak a háttérben. A címszereplő mind a két világháborúban részt vett. Volt, hogy a katonákat szórakoztatta, később a villáiban rendezett be kórházakat, végül odáig jutott, hogy a két kezével súrolta a vért, varrta a sebeket és a lepedőket. Mindamellett, hogy az életműve elég színes. Elsöprő sikert aratott Huszka Jenő neki írt Bob hercegében, majd Kacsóh Pongrác János vitézében, utóbbiban saját maga tervezte jelmezben játszotta Kukorica Jancsit. Hazatérve prózai darabokban is játszott. Erotikus kisugárzása elbűvölte a férfiakat, a nők elegáns ruháit irigyelték és utánozták.

 

– Olykor humoros, zenés, de mégis komoly üzenetet hordoz a darab. 

– Szeretem, ha valamiben van humor és komoly üzenet, de a zene sem baj. Úgy jó, ha minden összetevő hozzájárul a teljes képhez, és a rengeteg szeletre szabdalt, kirakós előadásokat kedvelem. Szeretem, ha a nézőben áll össze a darab, és nincs minden a szájába rágva. Eleinte nem is baj, ha nem ért mindent, sőt, az a jó, ha megszerezzük neki azt az örömet, hogy rájöhet dolgokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában