Kultúra

2022.01.17. 14:37

Sopron Balett 10: kiállítás

kisalfold.hu

A tízéves jubileumát ünneplő Sopron Balett eddigi produkcióit bemutató fényképkiállítás nyílik a Soproni Fotóklub munkáiból január 19-én (szerdán) délután öt órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban a magyar kultúra napja alkalmából rendezett programsorozat keretében. A tárlatot az együttes vezetője, Demcsák Ottó, Harangozó-díjas koreográfus ajánlja a látogatók figyelmébe. Emlékezetes előadások, nagy pillanatok láthatók az objektíven keresztül. A csapat elmúlt egy évtizedes történetéről itt olvashatnak részletesen, képekkel fűszerezve.

 

Miután 2012 tavaszán Pataki András vette át a leghűségesebb város teátrumának vezetését, a Sopron Balett Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus irányításával a Soproni Petőfi Színház tánctagozatából alakult önálló társulattá 2014 augusztusában, s felvételt nyert a Magyar Táncművészek Szövetségébe.

 

A soproni teátrum tánctagozatának első önálló produkciójában már rögtön világszenzációt, és egy világbajnokot is láthatott a közönség Demcsák Ottó koreográfus Csillagok szárnyán című táncfantáziájában 2013-ban. Először fordult elő ugyanis az, hogy a modern táncelemeket és balettet felvonultató táncszínházi előadásban poledance, azaz rúdtánc stílusban táncoló művész is szerepelt.

 

A nemzetközileg elismert Pálmaffy Barbara tagja volt az Experidance csapatának, majd a Közép-Európa Táncszínházban is fellépett, csakúgy mint a KFKI Kamarabalettben. A remek táncművész ebben az előadásban ezúttal egy papnőt alakított, aki az ég és föld közötti kapcsolat egyik fontos szereplője. Természetesen megcsodálhatták a nézők rúdtánc-varázslatát és ebben remek partnerei voltak a soproni színház tánctagozatának tagjai. Kuriózumként pedig olyan látványvilágot álmodott Demcsák Ottó színpadra, amely tényleg elrepíti a közönséget a csillagok világába.

 

A táncfantázia látványvilágát soproni csillagászok segítségével alakították ki a teátrumban. Planetáriumi hangulat, különleges koreográfiákkal ezt kínálta az előadás a közönségnek. A produkció különlegessége volt, hogy az első felvonásban a Bruschino úr című Rossini vígoperát láthatták a nézők Toronykőy Attila rendezésében, s a második részben láthatták a nézők a balett-darabot. Az előadás vendégeskedett Veszprémben, a Csillagok szárnyán koreográfia pedig részt vett a győri Magyar Táncfesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában