Képeken őrzött Rábaköz

2022.01.18. 13:42

Emlékeket idéző kép a csornai Palotasorról

kisalfold.hu

Így nézett ki a Palotasor 1959-ben. Fotó: Képeken őrzött Rábaköz

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata által működtetett Képeken őrzött Rábaköz közösségi oldalnak csaknem hatezer követője van. Köztük természetesen szép számmal olyanok is, akik emlékezhetnek az évtizedekkel ezelőtt történtekre. A közelmúltban egy régi, szép fotót töltöttek fel az oldalra.

 

A csornai Palotasort 1959-ben örökítette meg a felvétel készítője. A kép megmozgatta a tagok emlékezetét, és leírták, mi jut eszükbe róla. Voltak, akik a Palotasor előtt álló autóban Gyapay zöldségkereskedő Opeljét ismerték fel, mások viszont állítják, hogy a Szita taxis járműve az. A Minőségi Ruházati Bolttal kapcsolatban is kerültek elő élmények. A fotó hátterében láthatók még az egykori Kokas-udvar épületei is. Az udvar a mai áruház és OTP helyén volt. Később a termelőszövetkezet hasznosította, többek között lóistállókat alakítottak ki az ingatlanon.

 

A közelben állt a zsinagóga, amiben aztán asztalosműhelyt rendeztek be. Az épületet lebontották azután és társasházakat építettek a helyére.

 

Szóba került Elek bácsi is, aki szakértőként az általa szedett gombát árulta a belvárosban. Az árut mindig a főtéri artézi kútnál mosta tisztára.

 

A hozzászólók megemlítették, a Palotasoron, a mai kultúrcikküzlet mellett működött egyidőben a könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában