Kódexet restaurálnak

2021.12.22. 07:40

Megújulhat a Pannonhalmi Főapátság ritka kincse - fotók

A Pannonhalmi Főapátságban Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Hortobágyi T. Cirill főapát a Pfannbergi misekönyv restaurálásáról szóló támogatói szerződést írt alá kedden.

Hécz Attila

Fotó: Csapó Balázs

A XV. századi kódexre féléves restaurálás vár. A világörökségi helyszínként nyilvántartott Pannonhalmi Főapátság és vele az apátsági könyvtár a nemzeti kulturális vagyon része, az itt őrzött gyűjtemény jelentős része muzeális, védett dokumentum.

 

A különleges gyűjtemény különleges gondozást igényel. Az általános állagmegóvás milliós, az egyedi restaurálás pedig több százezres nagyságrendű feladat, melyre a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár teljesen önerőből nem képes. 

A 149 levelet tartalmazó kódexet három kéz írta fekete tintával, gótikus betűkkel.

 

– A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fontosnak tartja a térségünkben fellelhető értékek, nemzeti kincseink megőrzését – mondta Németh Zoltán elnök. – A Pannonhalmán fellelhető kódexek mindannyiunk kincsei, keresztény kulturális értékeink részei, így közös feladatunk ezek megőrzése. 

 

A Pfannbergi misekönyv restaurálásában az önkormányzat a lehetőséget és a motivációt egyformán megtalálta. 

 

– A Pannonhalmi Főapátságban szolgálatunk fő sodra a kultúra és az oktatás – jegyezte meg Hortobágyi T. Cirill. – Ezért különösen hálásak vagyunk a megyei önkormányzatnak, hogy együttműködésével, támogatásával segít megőrizni a kódexet az utókor számára. 

 

A támogatói szerződés ünnepélyes aláírása előtt Dejcsics Konrád bencés szerzetes mutatta be a restaurálásra váró kódexritkaságot. Elmondta, hogy a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár 19 középkorinak mondható kódexkötetet – azaz a könyvnyomtatás előtti időkből származó könyvet – őriz, köztük több kolligátumot, összesen 32 művet. Közülük egy a Missale Arcis Pfannberg (Pfannbergi misekönyv) közel 600 éves darab. A kódex három kéz munkájával íródott fekete tintával, a tíz nagy iniciálé és a kisebbek kékkel és vörössel rajzolva. Terjedelme 149 levél, mérete: 390×290 milliméter. Kötése fatáblás, XV. századi vaknyomásos, egyesbélyegzőkkel díszített augsburgi gótikus bőrkötés, a sarkokon és középen levél- és betűdíszes rézveretekkel. 

 

A nagyjából fél évig tartó restaurálást a szentendrei Ars Alba restaurátorműhely végzi. 

 

A tervek szerint a kódex teljes könyvtestén száraz tisztítást és portalanítást végeznek el. Az iniciálék és a Golgota- ábrázolást párásítás után kisimítják. A pergő színezékeket zselatinnal rögzítik. Többek között megvizsgálják a kötet fűzését, az esetlegesen gyengült területeket megerősítik. A táblabőröket konzerválják, a hiányos részeket új bőrrel egészítik ki. A vereteket megtisztítják és visszahelyezik. A kódexhez egy külön tárolódoboz is készül. A munkálatok a szentendrei műhelyben zajlanak, 120 óra tervezett munkaidővel. A restaurálás munkadíja közel 800 ezer forint lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában