Helyi kultúra

2021.12.02. 15:13

Klezmerest zenével a fény ünnepén Mosonmagyaróváron – Fotók

Klezmerzenével szórakoztatta szerda este a Sabbathsong Zenekar a közönséget a magyaróvári vár lovagtermében, ahol a legismertebb zsidó ünnep hangulatához a közös gyertyagyújtás is hozzájárult.

Mészely Réka

Forrás: Kisalföld

Fotó: Kerekes István

Telt ház előtt hozta el a fények ünnepe hangulatát a Sabbathsong Zenekar tegnap este. Különleges helyszínt nyújtott ehhez a magyaróvári vár lovagterme.

Az 1998-ban Budapesten alakult zenekar repertoárjában a kelet-európai klezmer mellett a jiddis és az izraeli tradicionális, illetve modern dalok és táncok is fontos helyet foglalnak el. Jiddis, héber és magyar nyelven egyaránt szóltak dalok, s közben a zenekar tagjai beavatták a hallgatóságot a zsidó hagyományokba, mint a nyolc napon át égő mécses története, és a hanukáról is sok érdekesség hangzott el.

Az est során a közös gyertyagyújtás emelte a hanuka fényét – amint azt Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség elnöke elmondta, nyilvánosan először gyújtották meg a lángokat (a hanuka negyedik napján négyet), majd fánkkal és forralt borral vendégelték meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában