Textilcsodák újragondolva

2021.12.21. 12:12

22 éve alakult a fertőszentmiklósi foltvarró kör

A 22 éve alakult fertőszentmiklósi foltvarró kör tagjai az önkifejezésüket élik meg a textil­­­­­­csodákban, amiket készítenek.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Az évek során a társaság kinőtte magát, és fertőszéplaki, fertőszentmiklósi, petőházi, kapuvári, agyagosszergényi tagokkal bővült.

– Fertőszéplakon egy kis helyiségben tartottuk meg a találkozóinkat a kezdetekkor. Aztán egyre többen csatlakoztak, és ma már tizenkét tagot számlálunk. A nagyobb létszám miatt átköltöztünk Fertőszentmiklósra, ahol a kulturális központban biztosítottak helyet számunkra – mondta Czinder Jánosné, a foltvarró kör vezetője.

– Fokozatosan fejlesztettük magunkat, a találkozóinkon textilhulladékokból és újrahasznosított anyagok felhasználásával készítettük a takarókat, terítőket, táskákat.

A fertőszentmiklósi foltvarró kör tagjai, Czinder Jánosné és Gyurácz Árpádné lelkesen készítik a takarókat, terítőket, táskákat a különleges technikával.

Forrás: Máthé Daniella

A foltvarró körnek nagy segítség volt az internet világa, hiszen míg régebben katalógusokból és könyvekből merítették a minták ötleteit, addig ma már végtelen lehetőséget megtalálnak virtuá­lisan.

– Vannak olyan társaim, akik művészi szinten űzik a foltvarrást. Minden kreációnak van egy fantáziavilága, ahol a színek vagy a minták dominálnak. Olyan, mint egy festő alkotása, hiszen ki kell találnia és elkészítenie, hogy mit szeretne vele üzenni. Mostanában vásárolunk is szebbnél szebb anyagokat, de újrahasznosítunk régieket is, és ezekből gondoljuk ki, hogy mi készüljön. Egy méter anyagot fel szoktunk darabolni, és ebből rengeteg mintát el tudunk készíteni. Azt is tudni kell, hogy egy-egy produktumban rengeteg munkaóra van, de ez számomra olyan, mint egy terápia. Amikor beülök a varrógép mögé, akkor lecsendesedem és elnyugszom – fűzte hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában