koncert

2021.11.04. 18:17

Győri Filharmonikus Zenekar: Magyar képek

A 20. század immár klasszikussá nemesedett mestereinek műveiből állította össze a 17:18 Hangversenybérlet nyitókoncertjének műsorát a Győri Filharmonikus Zenekar.

kisalfold.hu

MAGYAR KÉPEK – 2021. november 26., péntek, 17:18

A Magyar képek Bartók különböző zongorás ciklusaiból válogatott darabok meghangszerelésével jött létre 1931-ben: az öt tételes sorozatban a legváltozatosabb karakterű zenék kaptak helyet, a lírai az Este a székelyeknél-től a rusztikus Medvetáncig és a Kicsit ázottan groteszk humorú burleszk-jelenetéig. Garay János nagyotmondó Obsitosa Kodály színpadán „a magyar nép mesefonó kedvének megjelenésévé” vált, aki mulatságos kalandjainak során a nemzet szimbólumává nőve császárok és birodalmak sorsát intézi el, majd visszatér emlékezni és meghalni Nagyabonyba… Az 1926-ban bemutatott daljátékból készült szvit máig Kodály egyik világszerte legtöbbet játszott alkotása. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán vezényli, a koncert házigazdája dr. Szabó Balázs zenetörténész lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában