Sztárvendég Magyarország

2021.11.30. 12:52

Boogie Woogie Fesztivál – Visszatérnek a tüzes ritmusok Győrbe

A tizenharmadik szám balszerencséje tavaly a Boogiefesztet is utolérte. A járvány miatt sajnos elmaradt az itthon és nemzetközileg is nagy hírű rendezvény. Idén viszont még több fellépővel és felejthetetlen hangulattal térnek vissza. Az idei téma „Sztárvendég Magyarország”.

Dániel Viktória

Ismert számok átiratai, tüzes improvizáció és különleges hangszer-kombinációk várják azokat, akik ellátogatnak a 13. Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztiválra december 2-án, 3-án és 4-én.

– Nem vagyunk babonásak, de felmerült az ötlet, hogy a tavalyi helyzet után rögtön a 14.-kel folytassuk, de végül úgy döntöttünk, hogy újra megpróbáljuk a 13-as számmal – mondta el tréfásan Dániel Balázs, az esemény főszervezője. – Nagyon meghatott bennünket, hogy a tavalyi jegyeket szinte senki nem váltotta vissza, hanem megtartották őket az idei koncertre. A fesztivál nyitásaként december 2-án tartjuk az első karácsonyi lemezbemutatónkat is. A Rómer-házban mutatjuk be Boogie Christmas című új albumunkat, amin ismert ünnepi klasszikusokat gondoltunk át boogie-woogie stílusban.

A Boogiefeszten filmklasszikus és popkulturális számok műfaji átiratai is felcsendülnek.

A korábbi évektől eltérően, a tematikának megfelelően idén csak magyar előadók lépnek majd színpadra. A fesztivál állandó szereplői – Koch Barnabás dobos és Zink Ferenc bőgős – mellett egyik visszatérő fellépő lesz Pribojszki Mátyás, a hazai és európai szinten is jegyzett szájharmonikás. Az Ed Philips and the Memphis Patrol együttes pedig egyedülálló imázzsal eleveníti fel Elvis Presley mindenki által ismert slágereit.

– Harminc fellépőt várunk. A Zongorista Találkozó nevű formációban például három zongora és egy dob rendhagyó összjátékát hallhatja majd a közönség. Schmidt Gábor és Schmidt-Vachtler Erzsébet profi boogie-woogie táncosok elő- adása teszi majd még élvezetesebbé az estét. A különlegesség az lesz, hogy mind a zenészek, mind pedig a táncosok improvizálni fognak, tehát egy begya- korolt koreográfia helyett a színpadon, a közönség szeme láttára születik majd meg a produkció.

Dániel Balázs azt is elmondta, Magyarországon ez az egyetlen ilyen műfajú fesztivál.

– A boogie-woogie tőlünk nyugatabbra ismertebb. Az a tapasztalatom, hogy a név alapján itthon nem mindig tudják hova tenni az emberek. Tulajdonképpen a rock and roll elődjéről beszélünk, ami a ’20–30-as évek Amerikájában hódított. Nincs olyan nagy slágerszám, amit mindenki ismerne, de az a tapasztalat, hogy amint meghallják a zenét, egyből tudják, miről van szó. Ez egy nagyon vidám, pörgős műfaj, tele improvizációval és táncra sarkalló ritmusokkal.

A főszervező elárulta, a meghívott vendégek is nagyon lelkesek, számtalan meglepetéssel készülnek, köztük filmklasszikus és popkulturális szá- mok műfaji átiratai is felcsendülnek majd.

A rendezvényen való részvételhez nem kell védettségi igazolvány, de maszk viselése kötelező. A korábban meghirdetett Boogie Afterparty kísérő rendezvény a szervezők bejelentése alapján elmarad.

Ezek is érdekelhetik