Ünnep és premier

2021.10.02. 20:42

Pro Urbe-díjjal tüntették ki Kocsis Rozi igazgatót – A 30 éves győri bábszínházat ünnepelték szombaton

A harminc éves Vaskakas Bábszínházat köszöntették szombaton a társulat székházában. Az ünnepi esten Pro Urbe-díjat kapott az igazgató, Kocsis Rozi, elismerő oklevelet a társulat, és bemutatták A Vaskakas legendája című darabot.

Gyurina Zsolt

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Szűnni nem akaró vastaps fogadta az elsőként a színpadra lépő Kocsis Rozit, a Vaskakas Bábszínház igazgatóját. harminc éves születésnapját ünnepelte szombaton az intézmény. Az eseményre meghívták az egykori és jelenlegi tagokat, a fenntartó és az óvodák képviselőit, gyerekeket és felnőtteket. Mindenkit, aki részese volt az elmúlt évtizedeknek, az első helyszíntől, a Móra-parktól a jelenlegi otthonig tartó mesés folyamatnak.

Köszönet mindenkinek

– Megesküdtem, hogy nem fogok sírni – kezdte mondandóját Kocsis Rozi, majd többször elérzékenyülve nézte át az 1991-es alapítástól a szombati ünnepségig tartó éveket. Annak idején a harmadik vidéki bábszínházként jött létre a győri, akkor még Győri Városi Bábszínház néven; mára pedig talán a legnagyobb, legjobban felszerelt otthonnal büszkélkedhet Budapesten kívül. Mint visszatekintett, először a nagyszínházból érkezett színészek kezdtek el kedvtelésből bábozni, még a Móra-parkban.

– Nem csak otthonunk, de nyugodtan kijelenthetem, hogy ismertségünk, elismertségünk lett. Az egyik legprogresszívebb vidéki műhellyé váltunk – mondta köszöntőjében az igazgató. Ezt követően felsorolta az egykori és jelenlegi tagokat, megosztott legendás történeteket.

 

Kitüntetés az igazgatónak

Az est következő felszólalója Dézsi Csaba András polgármester volt.

– A gyerekek felnőttek lesznek, de a bábszínház kortalan marad. Legyenek példaképei, játszótársai gyerekeinknek, unokáinknak. A bábművészet a színházművészet legeredetibb, legszínesebb, mindig megújulni képes műfaja. Mivel a gyerekek a legőszintébb kritikusok, ennél igazságosabb műfaj aligha létezik – emelte ki Győr polgármestere.

Dézsi Csaba András hosszú ideig sorolta díjaikat az elismeréseket. És a grandiózus számokat: eddig 11 millió 403 ezer látogató váltott jegyet előadásaikra, 11 018 napot játszottak, 941 alkotó segítette a művek megszületését. Fontos, azt sem felejthetjük el: már 12 alkalommal, összesen 600 ezer látogatóval szervezték meg Európa legnagyobb családi rendezvényét, a Győrkőc Fesztivált. Ezek után az évforduló tiszteletére a társulatnak emléklapot adott át, majd Kocsis Rozit, aki 1997 óta igazgatja a társulatot, a közgyűlés határozata alapján Pro Urbe Győr-díjjal tüntette ki. Ahogy a laudációban elhangzott, a díjat bábszínház színvonalas működése érdekében végzett tevékenységéért, és Győr hírnevének öregbítéséért mind idehaza, mind külföldön, illetve a Győrkőc életrehívásáért és megrendezéséért kapta.

Díszbemutató vastapssal

Az ünnepség után díszbemutató következett, először láthatta közönség A Vaskakas legendája című darabot. A művet Markó Róbert rendezte, Ferenczi György és a Pesti Rackák szolgáltatták a zenét. A Győr talán a legismertebb mitikus történetét, a Vaskakas legendáját bemutató mű nagy sikert aratott. Ezt követően Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke és Rózsavölgyi László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mondott köszöntőt, majd az est végén a megjelentek elfújták a 30 gyertyát az ünnepi tortán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában