Amikor a profán elcsitul…

2021.06.04. 21:00

Néprajzi kiállítás nyílt a Mosonvármegyei Múzeumban

Amikor a profán elcsitul…címmel nyílt néprajzi kiállítás a Mosonvármegyei Múzeumban Körmöczy Zsuzsa néprajzos összeállításában az intézmény és Németh Alajos kincseiből.

kisalfold.hu

2021.06.01.Mosonmagyarvr, Krmczy Zsuzsa, a Hansgi Mzeum j nprajzosa Amikor a profn elcsitul cmmel lltott ssze trlatot a Mosonvrmegyei mzeumban Nmeth Alajos csaldi ereklyi is lthatak a trlaton. Fotk: Mszely Rka, Kisalfld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Mészely Réka

Különleges tárlatnak ad otthont a Mosonvármegyei Múzeum június közepéig. Körmöczy Zsuzsa nemrég költözött a városba frissdiplomásként családjával. Amikor a profán elcsitul… címmel állított össze kiállítást a múzeumi anyagból és Németh Alajos gyűjtő kincseiből.

Ismerkedik a várossal

– Nyolcadik hónapja tanulom a várost, ismerkedem a múzeumi anyaggal. A néprajzi tárgyakat az egykori határőrlaktanyában őrizzük. Sajnos a tetőzet le- égése, a tűzoltás után beázott a raktár, károsodott az ott lévő mintegy kétezer néprajzi tárgy – avatott be Körmöczy Zsuzsa, a Hansági Múzeum új néprajzosa. Mint elmondta, az elmúlt időszak alatt azon dolgozott, hogy megismerje a néprajzi anyagot, s létrehozta néprajzosként első kiállítását.

Körmöczy Zsuzsa, a Hansági Múzeum új néprajzosa Amikor a profán elcsitul címmel állított össze tárlatot a Mosonvármegyei múzeumban, ahol Németh Alajos családi ereklyéi is láthatók. Az embereket körülvevő profán világ, a mindennapi kimerítő munka után a nap leáldozásának csendjében a lélek is elcsitul. Ezt a békességet igyekeztek tárgyakkal is segíteni.
Fotó: Mészely Réka / Kisalföld

A lélek is elcsitul

– Az embereket körülvevő profán világ, a mindennapi kimerítő munka után a nap leáldozásának csendjében a lélek is elcsitul. Ezt a békességet, a befelé fordulást igyekeztek a környezetükben elhelyezett tárgyakkal is segíteni. Kezdetben a szent sarok szigorú rendjébe összpontosultak e tárgyak, de idővel az egész otthonukat áthatotta ez a meghitt szféra. A kiállításra érkező látogatót egy, a régészeti leletekből előkerült szenteltvíztartó várja a bejárattól balra. Ez minden korban az elválasztó vonalat képviselte a szent és a profán tér között. Ezzel szimbolizáltam, hogy a kiállításba lépve egy új világba érkezik a belépő. Már nem a durva, hétköznapi, nem beavatott veszi körül, hanem a magasztossággal teli áhítat – magyarázta a szak- ember.

Németh Alajos ereklyéi

Hozzátette: „A belső tér elrendezésénél arra törekedtem, hogy ezt az elmélyülést elősegítsem, de mégis informatívan szolgáljam ki a látogatók igényeit. A főoldalon elhelyezett szobrok kiemelkednek a térből, és a tárlók elhelyezése is ezt a hangulatot hangsúlyozza. A négy sarok egy-egy tárgycsoportot mutat be, mely a magán- áhítat részét képezte.”

Találunk üvegképeket, melyeket a nyomdai úton előállított szentképek váltottak fel. Ezeknek a helye a szent sarokban volt, a különösen kedves darabok az imakönyvbe kerültek. A kiállításban szerepel az úgynevezett türelemüveg (egy szűk nyakú üvegpalackban elhelyezett, többnyire fából faragott ábrázolás), különböző szent szobrok, rózsafüzérek, keresztek is.

A tárlat anyagát gazdagítják a Németh Alajos gyűjtő által felajánlott kincsek, melyek közül több személyes kötődésű, családi ereklye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában