Balett

2021.06.21. 18:36

Aranyhang érkezik a Fertőrákosi Barlangszínházba – Fotók, Videó

Farinelli hírnevén és gazdagságán kívül a közönség megismerheti a barokk híresség magányosságát, és sikertelenségtől való félelmét, valamint érzéseit egy nő iránt, akinek nem adhatott gyermeket. Az énekes utánozhatatlan aranyhangját Kevin Elsnig kontratenor, a német “Das Supertalent” tehetségkutató műsor döntőse idézi meg.

Etzl Edgát

20210621. Farinelli című barokk balett a fertőrákosi barlangszínházban. Farinelli című barokk balett a St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett koprodukciója június 26-án a fertőrákosi barlangszínházban. Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

A célegyenesben járnak a XVIII. században élt olasz Carlo Broschi, művésznevén Farinelliként ismert, kasztrált operaénekes életéről szóló balettelőadás előkészületei.

A Sankt Pölten-i Europabalett és a Sopron Balett közös produkciójában készülő táncművet június 26-án mutatják be a Fertőrákosi Barlangszínházban. A barokk kontratenor népszerűsége a mai megasztárokéhoz hasonlítható: énekétől, a hölgyek hisztérikusan elájultak fellépésein, miközben rózsákat és fehérneműiket dobálták a színpad felé, élete vége felé pedig a spanyol királyt gyógyította hangjával.

A darabbal kapcsolatos hétfői színpadbeszélgetésen Peter Breuer rendező és koreográfus elmondta, az ihletet a Farinelliről készült, 1994-ben bemutatott híres film adta.

– Ennél mi többet mutatunk be. Farinelli hírnevén és gazdagságán kívül a közönség megismerheti a barokk híresség magányosságát, és sikertelenségtől való félelmét, valamint érzéseit egy nő iránt, akinek nem adhatott gyermeket – magyarázta a rendező.

Farinellit több művész is alakítja a darabban. Idősebb énjét Florient Cador, fiatalabb énjét pedig Dominik Vaida mutatja be tánc segítségével. A mai sajtótájékoztatón mindkettőjüknek nagy kihívás volt a kasztrált énekes megszemélyesítése, de Peter Breuer tanácsaival végül bele tudták képzelni magukat a szerepbe.

Az előadásban természetesen fontos szerepet tölt be a zene, és nem akármilyen énekest nyertek meg a szervezők a produkcióra. Farinelli utánozhatatlan aranyhangját Kevin Elsnig kontratenor, a német “Das Supertalent” tehetségkutató műsor döntőse alkotja újra. Számára is nagy kihívást jelentett a szerep.

– Farinellit gyermekkorában kasztrálták, így alakulhatott ki hatalmas hangterjedelme. A produkció tartalmazott egy olyan éneket, melyben nem minden hangot tudtam kiénekelni. Később tudtam meg, hogy az 1994-ben készült filmbe is csak számítógép segítségével kerülhetett be a dallam nehézsége miatt – mondta az operaénekes.

Demcsák Ottó koreográfus asszisztens, a Sopron Balett vezetője az eseményen szintén emlékeztetett, hogy Farinellinek férfiasságát kellett adnia a sikerért.

– Minden emberi sors tanulságos, de különösen példaértékű, ha a hivatására valaki felteszi az egész életét. Manapság ezt kevesen mondhatjuk el magunkról – mondta a koreográfus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában