bejelentés

2021.03.05. 16:51

Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház új igazgatója + nyilatkozat és a teljes győztes pályázat

Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház új igazgatója – jelentette be péntek délután Facebook oldalán dr. Dézsi Csaba András polgármester.

kisalfold.hu

Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház új igazgatója nyilatkozott lapunknak

Dr. Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház új igazgatója – jelentette be péntek délután Facebook oldalán dr. Dézsi Csaba András polgármester. Az új igazgató július 1-től vezeti a győri színházat. A polgármester és a 9 tagú szakmai bizottság egyhangúlag a Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt, a Nemzeti Színház társulatának tagját, jogászt támogatta.

- Nagyon örülök, alig térek magamhoz. Szívet melengető ez a bizalom, amely polgármester úr közleményéből sugárzik. Alig várom, hogy a tettek mezejére lépjek – mondta lapunknak Bakos-Kiss Gábor.

- Győrben szenvedélyesen szeretik a színházat, ahogy jómagam is. Épp ezért egy olyan színházat álmodtam meg, amely a klasszikus zenés népszínházi alapokon nyugszik, de a lehető legszélesebbre tárja kapuit. Igyekszem minél előbb felvenni a fonalat, bekapcsolódni a színház életébe. Lesz bőven feladat, amit a művészeti tanáccsal közösen szeretnék mihamarabb elindítani. A korábbi előadások közül néhányat reményeim szerint repertoáron tudunk tartani, a próbafolyamatukban megakadt darabok bemutatóit szeretnénk átmenteni a következő évadra. Olyan előadásokat, happening-eket, perfomance-okat szeretnénk létrehozni, amelyek még inkább meg tudják azt mutatni, milyen egy 21. századi, összművészeti intézmény.

További nyilatkozatok

Nagy Balázs színházért felelős polgármesteri biztos támogatta Bakos-Kiss Gábort. – Örülök a döntésnek, szerintem egy olyan szemléletváltás jön, amire szüksége van a társulatnak. Az új vezető tervei között szerepel egy szakmai bizottság felállítása, melyben a színészeket képviselném. Bizakodva várom az új korszakot.

Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas magyar operaénekes, színész, érdemes és kiváló művész pedig így nyilatkozott a váltásról: – Volt alkalmam megismerkedni Bakos-Kiss Gáborral, nem csak invenciózus és karizmatikus színházi szakember, hanem felesége révén győri is. Ismeri, szereti a városunkat és a győri közönséget, akiket arra kérek, fogadják őt nyugodt szívvel és bizalommal, én is ezt teszem. Tudom, hogy Gábor vezetése alatt minden, amit igazán szerettünk a színházunkban tovább él és évről évre gyarapodni fog.

Agócs Judit Kisfaludy-díjas színésznő, a győri társulat tagja várakozással tekint a helyzetre. – Személyesen nem ismerem még az új igazgatót, de várom a közös munkát. Remélem, a pandémiás időszakban meg tudja majd valósítani a terveit. Az biztos, hogy boldog békeidőkben a színészeknek és neki is könnyebb feladata lenne, mint most – fejtette ki.

– Az egész színház életében következik be a változás, személy szerint nagy örömmel tekintek az újba. Megnyerő volt számomra Gábor pályázata, hiszen világszínvonalú rendezőket hozna Győrbe, ami által nemcsak a színészek fejlődhetnének, de nyitottabbá is válna a színház. Végre kiléphetünk a falak mögül és akár külföldre is eljuthatunk, ami régi titkolt vágyunk volt – mondta Lázin Beatrix színész és magánénekes.

Bakos-Kiss Gábor, az új igazgató, a Facebook-on mondott köszönetet

19.25 – Ahogy cikkünkben korábban beszámoltunk, Dézsi Csaba András, polgármester péntek délután a Facebookon hozta nyilvánosságra, hogy Bakos-Kiss Gábor vezeti a győri színházat július 1-től.

Fogács Péter: méltatlan ez az eljárásmód

Forgács Péter a színház hivatalos Facebook oldalán közleményben reagált, azt írta: „Borzasztóan csalódott vagyok, hogy az igazgatói pályázat eredményéről a facebookról értesültem az ismerőseim által. Mindezt úgy, hogy a nyertes pályázón kívül vélhetően senkit nem tájékoztattak hivatalos formában a végleges döntésről. Úgy gondolom tizenkét évad igazgatása után, és a város kulturális életéért tett szolgálatom tükrében méltatlan ez az eljárásmód.

Köszönöm Önöknek a támogatást, és hogy vendégeim voltak az elmúlt bő egy évtizedben. Alázattal: Forgács Péter”

Markó Róbert, aki szintén pályázott, a Facebook-on reagált a döntésre.

 

Korábban – Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház új igazgatója – jelentette be péntek délután Facebook oldalán dr. Dézsi Csaba András polgármester. Az új igazgató július 1-től vezeti a győri színházat

Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Nemzeti Színház társulatának tagja, jogász korábban nyilatkozott lapunknak: – Győrben szenvedélyesen szeretik a színházat. Ahogy jómagam is. Épp ezért egy olyan színházat álmodtam meg alkotótársaimmal, amely a klasszikus zenés népszínházi alapokon nyugszik, de a lehető legszélesebbre vannak tárva a kapui. Ez alatt nem csak azokat a darabokat értem, amelyek a repertoárjátszásból adódóan a Győri Nemzeti Színház sajátjai, hanem olyan további előadásokat, fesztiválokat, happeningeket, perfomance-okat is, amelyek még inkább meg tudják azt mutatni, milyen egy XXI. századi összművészeti intézmény, amely a város kulturális életének a katalizátora kíván lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában