Felújítás

2021.01.19. 15:07

Megszépült könyvtár nyithat ki Mosonmagyaróváron

Az energetikai korszerűsítés után folytatódik a Huszár Gál Városi Könyvtár felújítása: ezúttal az olvasóteremben cserélnek padlót, polcokat és festenek. 1984-es átadása óta nem volt ilyen látványos eredménnyel járó munka az intézményben.

Mészely Réka

Fotós: Mészely Réka

MosonmagyaróvárTavaly december közepén az online kölcsönzést is szüneteltetve bezárt a Huszár Gál Városi Könyvtár: az ok, hogy folytatódik az épület felújítása. Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint korábban az energetikai fejlesztést végezték el.

Önkormányzati támogatással

Szigetelték a tetőt, megújult a világítás, cserélték a nyílászárókat, modernebb lett a fűtéstechnika, napelemeket telepítettek. Az akadálymentesítés során egy új mosdót és egy személyfelvonót alakítottak ki. Most pedig olyan munkákat végeznek, amiket majd az olvasók is jól láthatnak látogatásukkor. Egy CLLD-pályázat keretében az olvasóterem padlóburkolatát cserélik linóleumról műgyanta padlóra, új polcrendszert alakítanak ki és kifestik az emeleti részt. Az emeleti mosdókat szintén felújítják, azt már a helyi önkormányzat anyagi támogatásával.

Nyolcvanezer könyvet kellett mozgatni

A beruházás nemcsak a kivitelezőnek adott sok feladatot: a könyvtár dolgozóinak, sőt, az őket segítő Flesch kft. munkatársainak is. Ugyanis az emeleti teret teljesen ki kellett üríteni: mintegy nyolcvanezer könyvet szállítottak le az InfoPontra és a földszinti rendezvényterembe, a bútorzatot pedig az oktatóterembe, a földszintre és a pincébe helyezték át.

Várják vissza az olvasókat

Múlt tavasszal a mosonmagyar­óvári könyvtár országosan is az elsők között vezette be az online kölcsönzési lehetőséget: az olvasók telefonon vagy interneten kérhettek kölcsönözni kívánt dokumentumokat és azokat a könyvtár bejáratánál adták át nekik. Ehhez a jól bevált megoldáshoz tértek vissza novemberben, az újabb veszélyhelyzet idején is. Egészen december 15-ig, ami után bezárt az intézmény a felújítás miatt.

– Úgy néz ki, hogy a februári időszakot még igénybe veszik a munkálatok. Utána szeretnénk az online kölcsönzéshez visszatérni (az aktuális korlátozó intézkedések függvényében), hiszen az olvasóink ezt nagyon várják – emelte ki Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője. Megjegyezte, hogy ez alatt az időszak alatt számos olyan munkát tudtak elvégezni a leltárazástól a selejtezésig, archiválásig, amire eddig nem volt lehetőségük, valamint a közösségi média és blog segítségével is számtalanszor osztanak meg információkat.

„Nyitáskor számos új könyvvel, DVD-vel várjuk olvasóinkat” – ígérte továbbá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában