42 évig a Győri Balett volt az élete

2020.10.08. 09:53

Művészet mindenekfelett – interjú Kiss Jánossal, a Magyar Művészeti Akadémia új alelnökével

Kiss János a Győri Balett alapítójaként és igazgatójaként 2018 februárjában lett a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, szerdán három évre megválasztották a testület egyik alelnökének. 42 évig a Győri Balett volt az élete, mától az ország kultúrájának az egyik meghatározója lesz. Mondhatnánk, hogy hirtelen jött a változás, másrészt ez egy megkezdett útnak a folytatása is lehet.

Werner Krisztina

– Fekete Györgynek köszönhetem, hogy kapcsolatba kerültem az akadémiával, aminek előzménye, hogy 1991-ben létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot. Államtitkárként sokat segítette a társulatot, miután kivonult a politikából, barátságunk nem szakadt meg, Sopronba költözött, egyetemi tanárként is rendszeresen jött az előadásainkra. Mikor 2011-ben köztestületként létrejött a Magyar Művészeti Akadémia, Mihályi Gáborral, a táncszövetség elnökével felvettük a hivatalos szakmai kapcsolatot. Fekete György ekkor mutatta be Kucsera Tamás Gergelyt és kérte, hogy kezdjünk el közösen gondolkozni az akadémia munkájáról, szervezeti felépítéséről.

A tudomány és a kultúra a politika felett áll

– Mi volt a programbeszédének a vezérfonala?

– Az a gondolat, amibe most is beleborzongok, hogy milyen szellemi örökséget kell átvennem. Makovecz Imre és Fekete György alapító atyák gondolatiságára épült fel ez a ház, amely minden lehetőséget és támogatást megkap, hogy beteljesítse a küldetését a magyar kultúra kiemelkedő szervezeteként. Azt vallom, amit Klebelsberg Kuno, aki Trianon után két évvel azt mondta parlamenti szűzbeszédében, hogy Magyarországnak nem karddal, hanem a kultúrával kell nyernie. Iránytűként kell működnünk, hogy aki eltávolodott, az visszataláljon, aki tudja, hol van, az tartson velünk. A tudomány és a kultúra a politika felett áll. Aki az egyetemes és a magyar kultúrát szolgálja, annak meg kell találnia a közös nyelvet, sok mindentől el kell szakadnia és sok mindenen felül kell emelkednie. Minden vágyam, hogy a fiatalokat elvezessük az akadémiai szemlélethez és büszkék legyünk rájuk.

Biztos pontokra tudok építkezni

– Minek tudható be a fölényes győzelme?

– Vashegyi György korábbi és újraválasztott elnök bejelentette, hogy kikkel szeretne együtt dolgozni. Marosi Miklós építész volt az egyik jelöltje az alelnöki munkára, Jankovics Marcell helyére engem gondolt. Kérte az akadémikusokat, hogy támogassák ebben. Háromszáz akadémikus képviseletét ebben a komoly testületben ellátni nagy felelősség, de vannak előttem olyan biztos pontok, amikre tudok építkezni.

Dicsekedni fogok Győrrel

– Mi, győriek fogunk érezni valamit abból, hogy Kiss János a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke?

– Már a jövő héten. Az elméleti tagozat 17 tagja érkezik a városba, hogy megismerjék a kulturális értékeinket. Három napig csak dicsekedni fogok Győrrel.

– 42 évig a Győri Balett volt az élete, kultúrdiplomata-igazgatóként vezette ki nagy viharokból a társulatot. Honnan ez a kivételes adottság, ami mostani pozíciójában egyik fő erénye lesz?

– Mindent otthonról hoz az ember. Soha nem beszéltem arról, hogy édesapám az ’50-es években börtönben volt, a családunk vagyonát elkobozták. Szüleimtől megtanultam, mit jelent a kitartás, elfogadás, megértés. A balettintézetben Lőrinc György mesteremtől a művészet hitét, az akadémiát alapító Fekete Györgytől és Makovecz Imrétől az értékek fontosságát tanultam meg. Olyan jó ebben az országban élni, miért ne tehetnénk szebbé és jobbá? Miért nem élhetnék itt boldogan és büszkén?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában