Bakonypéterd, Románd

2020.06.04. 11:08

Kis falvak gazdag múltját gyűjti

A bakonypéterdi Wágenhoffer Gergely Bakonypéterd és Románd múltját kutatja évek óta. Gyűjtéseit két falutörténeti könyvnél is fel tudta használni. Összesen körülbelül kétezer kép gyűlt össze eddig, 800 Románd, 1200 Bakonypéterd múltjából.

Gyurina Zsolt

– Hivatásomnak érzem, hogy minél több élettörténetet, régi fényképet mentsünk meg az utókornak, amelyek akár már holnap is eltűnhetnének. Szerintem a történelmet a leghitelesebben a személyes sorsok által lehet csak megérteni. Számtalan segítőm, barátom akad a Bakony ezen felén, akik segítettek és segítenek ma is. Mindig örülök, ha valaki je- lentkezik, hogy felajánlja a képeit digitalizálásra, de célzottan is szoktam családokat megkeresni – nyilatkozta a bakonypéterdi Wágenhoffer Gergely. Kéri, hogy amennyiben valakinek régi családi fényképe van Bakonypéterdről vagy Romándról, küldje el a [email protected] címre. Folyamatosan kerülnek elő leszármazottak itthonról, Németországból, Amerikából, akiknek vissza tud adni egy-egy régi „arcot” a képek által. Sok szép emléket őriz ilyen találkozásokról. – Az egyik első ilyen nagy élményem ötéves, amikor egy 1929-es osztálykép került a kezembe, amin hatvanhét ember szerepel. Egy számomra nagyon kedves idős házaspár egy kivétellel mindenkit felismert róla. Mikor egy kiállításon kiraktuk, többen sírva fakadtak, mert szüleik, rég nem látott rokonaik vannak a képen. Ahogy sok kedves idős segítőm, ők is elmentek már, így még az utolsó pillanatban sikerült neveket adnunk ehhez a fotóhoz – mesélte el.

– Hivatásomnak érzem, hogy minél több élettörténetet, régi fényképet mentsünk meg az utókornak, amelyek akár már holnap is eltűnhetnének. Szerintem a történelmet a leghitelesebben a személyes sorsok által lehet csak megérteni. Számtalan segítőm, barátom akad a Bakony ezen felén, akik segítettek és segítenek ma is. Mindig örülök, ha valaki jelentkezik, hogy felajánlja a képeit digitalizálásra, de célzottan is szoktam családokat megkeresni – nyilatkozta a bakonypéterdi Wágenhoffer Gergely.

A Koppány család 92 éves fotóján a Weingartner és Ambróz család látható.

Kéri, hogy amennyiben valakinek régi családi fényképe van Bakonypéterdről vagy Romándról, küldje el a [email protected] címre. Folyamatosan kerülnek elő leszármazottak itthonról, Németországból, Amerikából, akiknek vissza tud adni egy-egy régi „arcot” a képek által. Sok szép emléket őriz ilyen találkozásokról.

– Az egyik első ilyen nagy élményem ötéves, amikor egy 1929-es osztálykép került a kezembe, amin hatvanhét ember szerepel. Egy számomra nagyon kedves idős házaspár egy kivétellel mindenkit felismert róla. Mikor egy kiállításon kiraktuk, többen sírva fakadtak, mert szüleik, rég nem látott rokonaik vannak a képen. Ahogy sok kedves idős segítőm, ők is elmentek már, így még az utolsó pillanatban sikerült neveket adnunk ehhez a fotóhoz – mesélte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában