művészet

2020.06.25. 09:28

Dalban mond búcsút a soproni erdőben – videó

Az erdőben vette fel a videóklipet legújabb szerzeményéhez a soproni Ráth Márton. A zenétől a festményekig a művészet szinte minden részére kiterjed a fiatal soproni művész munkássága.

Etzl Edgár

Ráth Márton alkotótermében

– Számomra egy séta az erdőben igazi spirituális feltöltődés, ahol a növények illata, a színek mind nyugtatólag hatnak rám. Az Erdő című szerzeményemet a természet és egy korábbi szerelem ihlette, a dal tulajdonképpen egy sajátos búcsú a lánytól és az emlékektől – mesélte a legnagyobb videómegosztón a napokban megjelent számához kötődő történetét Ráth Márton.

[embed]]

– Gyerekkoromtól fogva érdekelt a zene és az éneklés. Nem jártam zeneiskolába, hallás után, autodidakta módon tanultam meg zongorán játszani, internetes videók alapján sajátítottam el a hangszerelést, a zenevágást és a végső hangzás eléréséhez szükséges lépéseket – mondta Márton, aki korábban az Ocho Machónak, a Unique együttesnek, valamint több ismert magyar és külföldi előadónak is szerzett zenét.

Ráth Márton alkotótermében

– Alkotásaimmal a belső világom kifejezésére törekszem érzékszervekkel felfogható módon, aminek legnépszerűbb formája a zene. Akkor jó egy dal, ha zenehallgatás közben nemcsak a fülünk „dolgozik”, hanem társítunk hozzá képet és érzést is. Egy festmény pedig akkor hat ránk igazán, ha hatására a fejünkben megjelenik egy illat, egy élmény, egy érintés – foglalta össze véleményét a művészetekről a fiatalember. Újabban ritkán készít zenét, két évvel ezelőtt a festésben találta meg önkifejezési módját.

– Számos különleges parfüm ébreszt bennem érzéseket, az illathoz társított színeket és formákat olajfestékkel viszem vászonra – magyarázta újszerű módszerét.

– Sajnos a koronavírus miatt márciusban le kellett mondanom egy franciaországi bemutatót. A világhírű parfümőr, Olivier Durbano tartotta volna a kiállítás megnyitóját a parfüm városában, Grasse-ban a rózsa ünnepén összegyűlő nemzetközi közönségnek. A képek az általa kreált illatok alapján készültek – tette hozzá Ráth Márton, aki bizakodik, hogy a kiállítást egy későbbi időpontban sikerül megszervezni, hiszen a festményeit kezdi egyre nagyobb réteg megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában